Levensmoe: Waar kan ik hulp vinden?

Hulp, artikelen en meer bij vragen rondom levensbeëindiging

in Geloven

Deze week besteden de journalistieke programma’s van de Evangelische Omroep aandacht aan het thema euthanasie onder de titel ‘Recht op de dood?’ Het discussieprogramma Arena focust op de groeiende groep ouderen die levensmoe is.

Heeft u na het zien van de uitzending vragen, of bent u op zoek naar meer informatie: hieronder vindt u diverse mogelijkheden.

Lotgenotencontact

Het is belangrijk om na te denken over de vragen die u heeft rondom uw leven. Als u met deze vragen bij de NPV komt, is uw vraag en uw situatie het uitgangspunt. De NPV wil u daarbij helpen en biedt persoonlijke hulp, maar ook lotgenotencontact. De NPV gelooft dat het leven beschermwaardig is en dat het leven alleen kan worden beschermd door solidariteit en zorgzaamheid.

Informatie en hulpSoms ontstaat de indruk dat euthanasie de enige mogelijkheid is om waardig te kunnen sterven. Door te snel over het beëindigen van het leven te spreken, wordt de vraag naar de reden van uw wens overgeslagen. Deze website biedt informatie, alternatieven, persoonlijke verhalen en hulp.

Eenzaamheid

Eenzaamheid komt voor onder mensen van alle leeftijden, maar neemt toe met het ouder worden. Het gevoel van eenzaamheid heeft vaak te maken met een gemis aan relaties, intimiteit, vertrouwen en steun. Ook omringd door mensen kun je je dan bedrukt voelen. Wie zich eenzaam voelt, probeert hier aan te ontsnappen. Hoe jij in jouw geval het beste te werk kunt gaan, hangt helemaal af van jou als persoon, van je geschiedenis, van je omstandigheden en je karakter. In dit dossier belichten we het onderwerp van allerlei kanten.

Nederlanders over de dood
In 'De Kist' gaat presentator Kefah Allush in gesprek met inspirerende Nederlanders over het leven en over de dood. De aflevering van seizoen 2014 / 2015 zijn hier te bekijken.

Diverse artikelenDood en afscheid nemen zijn ingrijpende gebeurtenissen en kunnen allerlei vragen oproepen. In dit dossier vind je diverse artikelen over de betekenis van het leven, de dood en geloof in God.

Documentaire
De documentaireserie Dood voor beginners gaat over 'de kunst van het sterven'. De 8-delige serie van de EO en IKON behandelt verschillende aspecten van de dood.

Persoonlijk contact
De HOOPlijn is bedoeld voor iedereen die behoefte heeft aan een luisterend oor, bemoediging, of (nieuwe) hoop. De gesprekken zijn anoniem en vertrouwelijk, er worden geen persoonlijke gegevens genoteerd. De kosten bedragen 15 eurocent per minuut. De HOOPlijn is een initiatief van The Hour of Power Nederland.
Het is ook mogelijk om een persoonlijke vraag of reactie te mailen. Dit kan naar nazorg@eo.nl.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons