IS vermoordt Ethiopische christenen

30 mannen geëxecuteerd en onthoofd

in Christelijk Nieuws

Extremisten in het noorden van Libië die zich rekenen tot de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), hebben zondag beelden verspreid van de moord op circa dertig mannen die ze Ethiopische christenen noemen.

De video die is verspreid door IS op internet duurt bijna een half uur en toont de onthoofding van zeker twaalf mannen op een strand en de executie van zestien anderen met vuurwapens in een woestijngebied. De terroristen noemen hun slachtoffers "leden van de Ethiopische kerk van de vijand". Onder de slachtoffers zijn mogelijk ook mensen uit Eritrea.

De Ethiopische regering heeft de gruwelen veroordeeld ongeacht de nationaliteit van de slachtoffers. Het is volgens een regeringswoordvoerder in Addis Abeba niet duidelijk of het om Ethiopiërs gaat. De Ethiopische ambassade in Caïro is een onderzoek begonnen en zal Ethiopiërs die Libië willen verlaten daarbij proberen te helpen.

Volgens de jihadisten op de video worden moslims uit naam van het christendom gedood. In de video krijgen christenen te horen dat ze nergens veilig zullen zijn, tenzij ze zich bekeren tot de islam of geld betalen aan moslims. IS doodde eerder christenen in het oosten van Libië. Begin dit jaar verscheen een video, waar te zien is hoe 21 Egyptenaren werden onthoofd op een strand.

 

Oude christelijke natie
Ethiopië behoort tot de oudste christelijke naties ter wereld. Het christendom nestelde zich er in de eerste eeuw. Naar schatting 43,5 procent van de 90 miljoen Ethiopiërs is lid van de oude Ethiopisch Orthodoxe Kerk. Circa 20 procent behoort tot andere christelijke gemeenschappen. Meer dan 34 procent is islamitisch.


Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons