In alle hotelkamers een Bijbel èn Koran

"Niet bekeren, maar een gesprek aanknopen"

in Geloven

Een groep moslims in Nederland grijpt Koningsdag aan om in dertien Nederlandse steden 15.000 korans gratis aan de man te brengen. Met de actie willen de gelovigen vooral een tegenwicht bieden aan de negatieve beeldvorming over de islam door onder meer acties van Islamitische Staat (IS) en aanslagen van extremisten.

,,Ons grote doel is dat er over tien tot vijftien jaar in alle hotelkamers naast een bijbel ook een koran ligt'', zegt Ali Houri van de Alkhattab Foundation, die dit idee mogelijk wil maken. ,,Vorig jaar nam ik dit initiatief op persoonlijke titel in Roermond. Daar hebben we uit een oranje gekleurde kraam korans weggegeven en mensen geïnformeerd over de islam.'' Zijn Alkhattab Foundation probeert op een moderne manier via lezingen informatie over de islam te verspreiden.

De moslim willen mensen niet bekeren, maar een gesprek aanknopen, zo vertelde Abderrahmane Sabili, de voorzitter van de Al Khattab Foundation, die het initiatief nam voor het plan in EO Dit is de Dag.

Grote steden
Het heilige boek van de moslims wordt op Koningsdag onder meer in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht weggegeven, maar ook in steden als Nijmegen, Heerlen, Lelystad en Breda. De voornamelijk jonge moslims die dat doen hebben allemaal zelf sponsors gevonden zodat ze de korans konden kopen, voor 1 euro per stuk.

Missionarissen
Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door Islamitisch Centrum Middenweg in Rotterdam. Van hieruit gaan jongeren regelmatig de straat op om het heilige woord te verkondigen. ,,Op straat is er nooit gedoe'', benadrukt Fehd el Ouali, die het koranproject vanuit Rotterdam leidt. ,,Een enkeling roept eens 'ga toch weg'’. Maar de Nederlandse niet-moslims die wij spreken, willen een koran. Zij willen los van de media zelf hun oordeel vellen over wat de islam heeft te bieden, merken wij.''

IS
Toch is het in dit huidige tijdsgewricht geen makkelijke opgave. Ga er maar aanstaan: korans aan de man brengen in een tijd dat door aanslagen in Europa en gruwelijkheden van Islamitische Staat (IS) de islam ter discussie staat. El Ouali en Houri weigeren de slachtofferrol aan te nemen. Houri: ,,Ook hier in Nederland kun je als moslim van betekenis zijn voor je geloof. Daar hoef je geen duizenden kilometers voor naar Syrië te reizen.''

1,5 miljard Bijbels
Geloofsboeken uitdelen is in Nederland tot nu toe vooral een missie van gelovige christenen, zoals bij organisatie Gideons, die als doel heeft om diverse (openbare) locaties te voorzien van Nieuw Testamenten in zakformaat.
De vereniging is in 1899 opgericht en groeit voortdurend. Zij heeft ruim 300.000 leden. Sinds de oprichting in 1899 werden wereldwijd 1,5 miljard Bijbels en Bijbelgedeelten vanuit plaatselijke afdelingen verspreid. In Nederland gebeurt dit sinds 1948, momenteel zijn er 18 afdelingen.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons