Herdenking genocide Armeense christenen

Turkije blijft de moord bagatalliseren

in Christelijk Nieuws

Met een plechtigheid in de Armeense hoofdstad Jerevan en een kerkdienst in de Armeens-Apostolische kerk in Istanbul is vrijdag de moord op honderdduizenden Armeniërs in het Ottomaanse rijk herdacht. De Franse president François Hollande en zijn Russische collega Vladimir Poetin waren enkele van de prominente gasten die in Jerevan de herdenking bijwoonden.

(imported body)

Honderd jaar na de gruwelijke gebeurtenissen, bleek weer hoe gevoelig de omschrijving van de massamoord op de Armeniërs ligt. Zo kreeg Poetin er vrijdag van de Turkse regering nog van langs omdat hij de term genocide in de mond nam. Turkije verwerpt en veroordeelt het hanteren van de term genocide voor de Armeense kwestie. Maar volgens Armenië zijn indertijd 1,5 miljoen mensen vermoord en was er zonder twijfel sprake van genocide of volkerenmoord.

Turkije
,,Gezien de massale moordpartijen en verdrijvingen die Rusland de afgelopen eeuw heeft aangericht in de Kaukasus, Centraal-Azië en Oost-Europa denken we dat dat land het best weet wat genocide is en wat de juridische kenmerken daarvan zijn'', liet het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring weten.

Turkije veroordeelde vrijdag ook president Gauck van Duitsland, die het bloedbad onder Armenen donderdagavond tijdens een kerkdienst omschreef als ,,volkerenmoord''. ,,Het Turkse volk zal de uitspraken van Gauck niet vergeten en niet vergeven'', aldus ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wel degelijk volkerenmoord
De Duitse Bondsdag volgde vrijdag Gaucks voorbeeld. Alle fracties in het Duitse parlement schaarden zich achter de lezing van voorzitter Norbert Lammert dat: ,,hetgeen wat midden in de Eerste Wereldoorlog in het Osmaanse rijk onder de ogen van de wereldgemeenschap heeft plaatsgevonden, een volkerenmoord was''. Eerder deze week besloot Oostenrijk al de vervolging van de Armenen te betitelen als genocide.

Arie Slob
De Nederlandse politicus Arie Slob van de ChristenUnie woonde de plechtigheden in Jerevan bij en noemde het 'indrukwekkend'. Hij vond Nederland karig vertegenwoordigd met de ambassadeur voor ons land in Georgië, die vrijdag ook de honneurs in Armenië waarnam.

In de kerk in Istanbul werd vrijdag een boodschap van president Recep Tayyip Erdogan voorgelezen. Hij beklemtoonde dat Turkije de pijn over de treurige gebeurtenissen in 1915 deelt. Hij zei dat nu in Turkije ,,onze harten en onze deur openstaan voor de kleinkinderen van de Ottomaanse Armeniërs''.

Bron: ANP / foto: ANPfoto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons