Henk biedt onderdak aan vluchtelingen

‘Als je gered bent door Jezus dan is niets anders meer belangrijk’

in Christelijk Nieuws

De coalitiepartijen VVD en PvdA praten deze week over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De partijen verschillen ernstig van mening over het aanbieden van bed, bad en brood aan uitgeprocedeerden. Ook asielzoekers die nog in afwachting van hun proces of uitspraak zijn hebben onderdak nodig. Sommige Nederlanders kiezen ervoor deze vluchtelingen een dak boven het hoofd te bieden. ‘Dominee’ Henk is daar een van.

In een ‘normaal rijtjeshuis’ in het Utrechtse Kanaleneiland woont Henk (44) met zijn vrouw, twee kinderen en een aantal vluchtelingen. Voor hem is dat heel normaal – sinds zijn 17e vangt hij al vluchtelingen op. ‘Ik had toen een vriend die vluchteling was, zonder huis. Hoe ik op het idee kwam weet ik niet. Mijn ouders doen dat, mijn opa doet dat. Heel veel mensen doen dat.’ Momenteel heeft hij vier mensen in huis: een Poolse jongen, een Afghaanse jongen en een Iraanse moeder met haar dochter.

Geloof
‘Ik weet niet zo goed of het geloof een rol speelt in mijn keuze om vluchtelingen in huis te nemen.’ Tegelijkertijd kan hij zich ook niet voorstellen dat iemand niet gelooft. ‘Als je gered bent door Jezus dan is niets anders meer belangrijk. Dus ik weet niet waarom ik het niet zou doen.’ Hij legt dat als volgt uit. ‘Als je net ontsnapt bent aan de dood en iemand vraagt “Wil je Pepsi-Cola of Coca-Cola?”, dan zeg je “dat maakt niet uit”. Terwijl sommige mensen altijd zeggen “Ja, maar ik zal nooit Pepsi-Cola drinken”. Deze keuze doet er op dat moment niet toe.

Hiermee bedoel ik dat prioriteiten verschuiven als je leven er heel anders uitziet dan voorheen – alsof je net aan de doodstraf bent ontsnapt. Zo is dat ook voor mij; alle andere dingen in het leven zijn secundair. Dus of ik nou m’n badkamer deel met andere mensen, of dat m’n geld op is – dat maakt me allemaal niet zoveel uit. Dat is een Pepsi-Cola-/Coca-Cola-keuze.’

Risico?
VluchtelingenWerk Nederland liet deze week weten dat ze het een risico vindt om een vluchteling in huis te nemen, omdat vele vluchtelingen worstelen met trauma’s. Henk reageert dat dit inderdaad risicovol is. ‘Vaak woon je met mensen in huis die psychiatrisch patiënt zijn, of misschien een verslaving hebben, of getraumatiseerd zijn. De mensen met wie ik samenwoon hebben wel een trauma. Is dat een risico? Ik ga daarmee om zoals ik met m’n eigen trauma’s omga. Ik leer ervan. Er zijn grote dingen gebeurd, anders vlucht je niet. Ik kan daar heel veel van leren, maar dat is niet het doel van mensen in huis nemen. Het doel is gewoon dat ze een plek hebben om te slapen.’

‘Wat er leuk is aan vluchtelingen in huis hebben? Ik roep mijn vrouw er ook even bij.’ Ondertussen vertelt hij verder: ‘Vorige week gingen wij op vakantie voor een dag. En wij hebben veel kwartels. En een van onze huidige huisgenoten besloot dat de kwartels maar eens uit het hok moesten komen, voor wat buitenlucht. Dat vinden wij dan best wel grappig, want wij denken dan “hoe ga je al die kwartels weer vangen?” Maar het is dus wel gelukt.’

Hoop
Elmarie, Henks echtgenote, vult aan: ‘Soms is het pittig, maar als mensen hier langer wonen, kun je ook zien hoe ze veranderen. Dat geeft je hoop voor je eigen leven, maar ook voor de samenleving, waarin je kan zien dat herstel mogelijk is. Dat vind ik wel bijzonder.’

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons