Hans Klok: "Wonderen bestaan"

"God is een enorme energie die je kunt aanroepen"

in Mediatips

Bij Hans Klok thuis baden ze vroeger wel voor het eten, maar ze gingen niet zo vaak naar de kerk. ‘Het was een beetje losvast, maar we zijn er wel mee opgegroeid’, vertelt hij. Tijs van den Brink interviewt Hans Klok over zijn christelijke opvoeding, zijn vader en bovennatuurlijke krachten.

Geloofsopvoeding
Het geloof van Hans Klok begon al in zijn ouderlijk huis. ‘Alhoewel’, zegt hij, ‘Mijn moeder is heel dubbel daarin. Die gelooft en heel vaak zegt ze ook gewoon “er is niets”. Die zit altijd in een soort welles-/nietessituatie. Ook voor belangrijke optredens bidt ze dat het goed gaat. Toch kun je een dag later bij haar zitten en dan treurt ze nog steeds omdat mijn vader is overleden. Dan zegt ze: “Er is niks meer over van je vader, er is niks meer na de dood.”’

Godsbeeld
'God is een heel groot iets', denkt Hans.‘Wij willen natuurlijk God zien. Als een soort oudere man met een baard op een troon. Dat is natuurlijk de gedachte die je als kind hebt van God.’

‘Ik denk dat God in ons allemaal zit. Ik zie het, als ik heel eerlijk ben, nog altijd als een soort hogere macht; een enorme energie die je kunt aanroepen. Maar die energie is ook heel groot en er zijn natuurlijk miljoenen mensen die die energie aanroepen, maar dan pak ik daar een straaltje van.'

Wonderen bestaan
Hans gelooft zeker dat wonderen bestaan. 'Ik vind het hele leven – de hele wereld een wonder.’ Tijs wijst naar een beeldje van Jezus en zegt: ‘Ja? Heeft Hij over het water gelopen?’
‘Ja, ik denk dat het in het geval van Jezus een echt wonder is geweest.’
‘Maar waarom denk je dat het kan? Normaal gesproken, als jij en ik over water lopen, zakken we erdoor.’

‘Nou, mij lukt dat nog hè. Als ik het goed voorbereid.’

 

Adieu God is aanstaande zondag 26 april 2015 te bekijken om 23.30 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons