Gewapende bewakers bij Keniaanse kerken

in Christelijk Nieuws

Om de paasviering veilig te laten verlopen in Keniaanse kerken zijn voor zondag op grote schaal bewapende bewakers ingehuurd. De actie is ingegeven door de aanslag door de islamitische terreurbeweging al-Shabaab afgelopen donderdag op een universiteit in Garissa waarbij bijna 150 mensen omkwamen. De beweging heeft zaterdag gedreigd met meer aanslagen.

Al-Shabaab had het in Garissa vooral gemunt op christenen en dat heeft voor veel onrust gezorgd bij geestelijken. ,,We zijn erg bezorgd over de veiligheid van onze kerken en gelovigen vooral in de paastijd ook omdat deze aanvallers christenen als doelwit hebben'', aldus een woordvoerder van de Keniaanse raad van geestelijken.

Agenten met AK-47's staan zondag voor de basiliek van de heilige familie in Nairobi. Kerkgangers worden gefouilleerd en met metaaldetectoren gecontroleerd en met een spiegel wordt de onderkant van voertuigen geïnspecteerd op explosieven.

Zondag ging een periode in van drie dagen nationale rouw in het Oost-Afrikaanse land wegens Garissa. Vlaggen hangen halfstok. Paus Franciscus stond in Rome ook stil bij de terreuraanslag van donderdag. Zijn gedachten en gebeden gaan uit naar de jonge mensen die werden gedood.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zondag weten dat een van de vier aanvallers van de universiteit in Garissa Abdirahim Abdullahi was. Abdullahi was een etnische Somaliër met de Keniaanse nationaliteit. Zijn vader is ambtenaar van het bestuur van het district Mandera, dat aan Somalië grenst. Volgens de woordvoerder van het ministerie had Abdullahi's vader de politie de verdwijning van zijn zoon gemeld. Hij hielp de politie bij de zoektocht naar zijn zoon, toen die op het punt stond de universiteit aan te vallen.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons