Genocide 100 jaar geleden

Bijzondere opnames met overlevenden van Armeense en Assyrische genocide

in Mediatips

'Ik kan me herinneren dat tijdens de deportatie de ouderen werden achtergehouden terwijl wij moesten doorlopen. We hoorden geweerschoten achter ons. Mijn oma heeft toen nog de namen van haar kleinkinderen opgenoemd. Dat heb ik nog steeds in mijn oren'.

Ze waren nog maar klein, twee meisjes die aan de handen van hun moeders de dood ontliepen. Hayganas Cordicoglu was Armeens, en Saida Shamoon was Assyrisch. Ze woonden honderd jaar geleden in het Ottomaanse Rijk en ze waren christelijk. Nooit hebben ze elkaar ontmoet, maar hun herinneringen klinken vergelijkbaar.

EO-verslaggever Matthea Vrij interviewde ze 13 jaar geleden, voordat ze het tijdelijke verruilden voor het eeuwige. De ene was in Nederland beland, de andere in de Verenigde Staten. Deze unieke stemmen uit het verleden laten geen twijfel bestaan over de vraag wat er precies honderd jaar geleden plaatsvond in wat nu Turkije is.

DONDERDAG 23 april, 20:05 uur, radio 5.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons