Ex-jihadstrijder: "God, vergeef me!"

Getuigenis | Van Bijbelschool naar Boko Haram en weer terug

in Mediatips

“Je schiet op iedereen. Het doden van mensen is als het slachten van een kip.” Het zijn de woorden van de vriendelijke en bescheiden 28-jarige Bahdri. Het is moeilijk te geloven dat hij er plezier aan beleefde om zoveel mogelijk christenen neer te knallen. Nog ongelofelijker is het dat deze ex-Boko Haramstrijder nu zélf christen is.

“Hoe kom je zover dat je er lol in hebt om mensen te vermoorden?” vraagt verslaggever Richard Groenenboom zich af. Een vraag die leeft bij veel mensen, nu we via de media steeds weer de verontruste berichten horen over islamitische strijders die het voorzien hebben op christenen.

Om dat uit te leggen, neemt Bahdri Richard mee terug naar zijn jeugdjaren, toen hij opgroeide in een radicale moslim-familie in Noord-Nigeria. “In die tijd wilde ik christenen zelfs geen hand geven. Als je met een christen omging, werd je hard geslagen.”

Maar dan krijgt Bahdri nachten achter elkaar dezelfde droom. Hij ziet iemand in een wit gewaad, die tegen hem zegt: ‘Ga af van het pad dat je nu volgt’. Hij vraagt de slimste jongen uit zijn klas wat de droom zou kunnen betekenen. Die blijkt christen te zijn en brengt hem in contact met de kerk. Bahdri komt tot geloof, maar is vanaf dat moment zijn leven niet meer zeker.

‘Jezus heeft me niet gered’
Als zijn familie zijn schuilplaats bij een discipelschapstraining ontdekt, willen ze hem vermoorden. Hij vlucht - zonder te weten – regelrecht een kamp van Boko Haram in. Dagelijks gieten de jihadstrijders Bahdri vol met de islamitische leer en de Jihad. Zijn afkeer van het christendom is nog groter dan voor zijn bekering: “Jezus had me niet verdedigd of beschermd. Ik dacht dat ik het licht had gezien, maar het was een grote leugen. Als Jezus echt bestond, dan had hij me wel gered.”

Een periode van moorden breekt aan. “Christenen waren een specifiek doelwit. Ik kreeg de opdracht mee: ‘Als je een christen tegenkomt; vermoord hem, spaar zijn leven niet.’ Als ik naderhand thuis kwam en probeerde te slapen, hoorde ik de mensen nog schreeuwen en smeken. Het maakt je niet uit of het om een vrouw, een man of om een kind gaat. Alles en iedereen die jou belemmert in je doel, schiet je neer.”

Chaos
Na drie jaar plunderen en moorden drijft het leger Bahdri’s militie in het nauw. Veel van Bahdri’s vrienden komen om. Tijdens de chaos die in de strijd ontstaat, besluit Bahdri zijn kans waar te nemen en te vluchten. Na veel omzwervingen neemt Bahdri een gevaarlijke beslissing: hij gaat terug naar de school waar hij een discipelschapstraining heeft gevolgd.

Bahdri’s gebed
Bahdri is weer christen, maar daarmee is het zeker niet ‘eind goed, al goed’. “Ik blijf me schuldig voelen. Ik heb hard gehuild, met bittere tranen.

Mijn gebed is: God, vergeef me. Ik weet dat U me vergeven heeft, maar toch worstel ik met wat ik gedaan heb, zeker als christenen mij afwijzen.
God, wees genadig. Alstublieft, spreek tot de mensen bij Boko Haram. U zegt dat U van ze houdt. Waarom spreekt U niet tot ze, zodat ze Jezus leren kennen? 
En als het mogelijk is: gebruik mij. Dat ik met dezelfde toewijding waarmee ik voor satan werkte, nu voor U mag werken om goed te doen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons