Duiste tv-predikant zorgt voor ophef

"Slachtoffers Germanwings stierven omdat ze schuldig zijn"

in Christelijk Nieuws

De Duitse tv-predikant Wolfgang Wegert heeft voor ophef gezorgd door de slachtoffers van de crash met de Airbus van Germanwings af te schilderen als ,,schuldigen''. De prediker deed dat voor lopende camera's.

,,Wanneer mensen sterven, of dat nou is in een bejaardentehuis of in een vliegtuigcrash, sterven ze omdat ze schuldig zijn, want op grond van onze zonden hebben we allemaal de dood verdiend'', stelde hij volgens de krant Bild.

Spijt
Hij had meteen spijt van zijn uitlating en nog tijdens de dienst zei hij dat de zin uit de uitzending zou worden geknipt. Dat gebeurde echter niet. Op de website van Wegerts gemeente biedt hij excuses aan. Zijn preken worden in verscheidene Europese landen op de televisie uitgezonden. Hij is ook te horen op de radio.

Op 24 maart dit jaar crashte een toestel van Germanwings in de Franse Alpen door toedoen van de copiloot. Alle 150 inzittenden kwamen om het leven.

Gebruikelijk
In bepaalde christelijke kring is het gebruikelijk om te praten in termen van 'zondig' en 'schuldig'. Dit gaat over de positie van de mens tegenover God, niet eens zozeer om individuele daden. Het gevolg van deze 'staat' is dat het leven op aarde eindigt, dat ieder mens een keer sterft. De verzoening en vergeving die Christus bracht, heft de 'geestelijke staat' van zondigheid op, maar kan dus niet voorkomen dat alle mensen alsnog sterven. Zoals het in de Bijbel in 1 Korintiërs 5:26 staat: De laatste vijand die vernietigd wordt is de dood.

In de verklaring benadrukt Wegert dat de boodschap van vergeving en verzoening het hart van zijn verkondiging is.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons