Ds. Schuller: Een betrokken predikant

Amerikaanse tv-dominee overleden

in Christelijk Nieuws

De Amerikaanse televisie-dominee Robert H. Schuller is donderdag in een verzorgingshuis in Artesia, in de Amerikaanse staat Californië, overleden. De stichter van Hour of Power, het programma dat jarenlang op zondagochtend op RTL 5 te zien was, werd 88 jaar.

Robert Herold Schuller werd op 16 juni 1926 geboren en trouwde op 15 juni 1950 met Arvella de Haan. Uit dit huwelijk zijn vijf kinderen geboren.

Het positieve evangelie
Robert H. Schuller was erop gericht mensen te bemoedigen door te laten zien dat zij voor God waardevol zijn. De positieve boodschap van Schuller werd in de diensten van Hour of Power benadrukt door mensen uit te nodigen om over het succes in hun leven te vertellen. Ook op andere manieren stimuleerde hij mensen om vanuit ‘mogelijkheidsdenken’ positieve stappen in het leven te zetten.

Ds. Schuller was niet alleen een bekend spreker: ook als auteur heeft hij veel nagelaten. Hij schreef 37 boeken waarin vanuit het geloof de kracht van het positief denken centraal stond. Ds. Schuller heeft met zijn psychologisch/theologische benadering van mensen een nadrukkelijk accent toegevoegd aan de kerkelijke verscheidenheid.

Roeping en bediening
Al op jonge leeftijd wist Schuller dat hij predikant wilde worden. Nadat hij in 1950 zijn theologische opleiding aan de Western Theological Seminary succesvol had afgerond, werd hij voorganger van een kleine kerkelijke gemeenschap in een voorstad van Michigan. Na ruim vier jaar kreeg hij het verzoek om in Californie een nieuwe gemeente te stichten. Op zondag 27 maart 1950 werd de eerste dienst gehouden in een Drive-In theater.  Ook liet hij enkele kilometers daar vandaan een kapel bouwen welke aan 300 personen ruimte bood.

Succes en crisis
Doordat beide kerken groeiden, werd besloten om een grotere kerk in Garden Grove te bouwen. De kerk, die 3 miljoen dollar kostte, werd in 1961 opgeleverd. In 1968 werd de volgende stap gezet: op 14 september 1980 werd de prestigieuze Cristal Cathedral in gebruik genomen. In de jaren die hierop volgden werden in steeds meer landen de diensten onder de titel "Hour of Power" uitgezonden. In Nederland ging de eerste uitzending van deze diensten in 1999 via RTL 5 de ether in. Wereldwijd bekeken wereldwijd wekelijks 40 miljoen mensen zijn kerkdiensten.

De kerk heeft onder zijn leiding niet alleen een periode van groei en succes gekend. Ook kende deze een periode met financiële problemen en een leiderschapscrisis tussen hem en zijn beoogd opvolger en zoon Robert A. Schuller. Over de problemen werd gemeld dat deze te maken hadden met een meningsverschil over de richting en visie van de kerk. Deze moeilijkheden vormden de opmaat voor een gedeeltelijk uiteenvallen van de Christal Cathedral.

Nadat voor de kerk faillissement was aangevraagd, werd de Christal Cathedral in 2014 aan de Rooms-Katholieke Kerk verkocht en betrok de gemeente de kleinere Shepherd's Grove in Garden Grove, Californië.

In 2013 werd kleinzoon Bobby Schuller de uiteindelijke opvolger van Robert H. Schuller.

Ziekte
Op 27 augustus 2013 meldde Sheila Schuller Cooleman dat haar vader slokdarmkanker had, met uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Aanvankelijk kreeg Ds. Schuller te horen dat zijn levensverwachting drie maanden was. Later werd deze verwachting bijgesteld naar twee jaar.

Ds. Robert H. Schuller zal door velen herinnerd worden als een betrokken predikant met een positieve boodschap voor alle mensen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons