Dominee Robert H. Schuller overleden

'Hour of Power' voorganger sterft op 88-jarige leeftijd

in Christelijk Nieuws

De Amerikaanse televisie-dominee Robert H. Schuller is donderdag in een verzorgingshuis in Artesia, in de Amerikaanse staat Californië, overleden. De Hour of Power tv-dominee, die jarenlang op zondagochtend via RTL 5 te zien was, werd 88 jaar.

Schuller begon in 1955 met preken op het terrein van een drive-inbioscoop ten zuidoosten van Los Angels onder het motto "kom zoals u bent in de familieauto''. Hij viel in de smaak; zes jaar later had hij een walk-in- en drive-inkerk. In 1970 begon hij met de tv-uitzendingen van Hour of Power die hem internationale roem zouden brengen.

Op het toppunt van zijn populariteit, tien jaar na de bouw van de megalomane Crystal Cathedral met 2800 zitplaatsen, bereikte Schuller via televisie 20 miljoen kijkers in 180 landen wereldwijd.

Hij vermengde de psychologie van positief denken met Bijbelse ideeën. Door te denken in mogelijkheden en dat te combineren met de liefde voor God zouden mensen alle beproevingen kunnen doorstaan. Hij hield zich in tegenstelling tot andere tv-predikers ver van de politiek.

Van de gemeente van Schuller bleef uiteindelijk niet veel over. In 2006 droeg hij de kerk over aan zijn zoon, Robert A. Schuller, die dominee werd. Zware tijden volgden en in het najaar van 2008 stapte Schuller junior op als dominee van de kerk. Dochter Sheila nam het bestuur over maar hield het niet veel later ook voor gezien.

Minder kijkers en donaties kiepten de kerk uiteindelijk over de rand van de afgrond. In 2010 vroeg de Chrystal Cathedral gemeente faillissement aan. De glazen kathedraal werd verkocht aan het katholieke bisdom Orange.

Bron: ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons