Docu | De vergeten genocide op de Arameeërs

Verdwijnt de taal die Jezus sprak met dit oude christelijke volk?

in Geloven

Wie heeft er ooit van de moord op honderdduizenden Arameeërs gehoord? De EO besteedt er op televisie en radio aandacht aan. Dat deze genocide niet zoals andere massamoorden in de geschiedenisboekjes staat, is gek genoeg 
te ‘wijten’ aan een mooie eigenschap van dit volk: in navolging van Jezus kiezen ze radicaal voor geweldloosheid. Nog wel.

In ‘Sayfo, de vergeten genocide’ vragen documentairemakers Hans Busstra en Joris Postema vanavond aandacht voor dit vergeten volk. Deze maand is het honderd jaar geleden dat het Aramese volk door een genocide van Turkse zijde op een haar na werd uitgeroeid. Tijdens deze volkerenmoord in 1915 - niet te verwarren met de Armeense genocide - werd bijna 70 procent van de Arameeërs meedogenloos vermoord.

Geweld?
"Nee, we hebben nooit geweld gebruikt en dat zúllen we ook nooit doen,” zegt Johny Messo, de ‘officieuze president’ van dit oude christelijke volk zonder land. Hij is dankbaar dat hij een nazaat is van genocide-overlevenden. Diep gedreven door zijn geloof zet hij zich vanuit Nederland in voor zijn volk, hun geloof en hun cultuur.

Toch worstelt hij wel met deze geweldsvraag, merkt documentairemaker Hans. “Het is duidelijk dat je met geweldloosheid niet ver komt in het Midden-Oosten. Steeds meer Arameeërs vinden dat de maat vol is.”

Jezus sprak ook Aramees
Honderd jaar na de ‘Sayfo’ (de genocide op de Arameeërs) zorgt IS voor een nieuwe dreiging voor de Arameeërs. Het volk dat eeuwenlang drager was van het christelijk geloof in het Midden-Oosten, dreigt verloren te gaan. Van Jezus weten we dat Hij naast Hebreeuws een Aramees dialect sprak, destijds de voertaal in het Midden-Oosten. Verdwijnen straks met het Aramese volk ook de laatste resten van Zijn taal?

‘Sayfo, de vergeten genocide’, is uitgezonden op woensdag 22 april, 23.00 uur, NPO2

Foto: Johny Messo, voorzitter van de Wereldraad van Arameeërs

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons