De 'Overblijfbijbel' : kinderbijbel voor de lunchpauze

Bijbelverhalen gelinkt aan het leven van kinderen nu

in Geloven

De Overblijfbijbel biedt voor elke dag van het schooljaar een kort verhaal, gebed en vragen om over door te praten. Het boek is speciaal afgestemd op het overblijfmoment op school en is daarom dé kinderbijbel voor tijdens de lunchpauze.

40 weken lang kan de Overblijfbijbel tussen de middag gebruikt worden. De bijbel is geschikt voor kinderen van groep 3 t/m 8 en in het taalgebruik is er rekening gehouden met kinderen zonder christelijke achtergrond.

Bijbelverhalen
In de Overblijfbijbel worden de bijbelverhalen gelinkt aan het leven van de kinderen van nu. Het bijbelverhaal staat centraal; er zijn geen illustraties opgenomen. De kinderbijbel volgt het kerkelijk jaar en biedt een breed aanbod aan bijbelverhalen; ook minder bekende verhalen zijn opgenomen. De verhalen zijn los van elkaar te lezen. Voor basisscholen vormt de Overblijfbijbel een praktisch hulpmiddel om verdere invulling te geven aan hun christelijke identiteit.

Praktijk
Auteur Joyce de Jongh bedacht de Overblijfbijbel vanuit de praktijk. Zij merkte als overblijfmoeder dat de huidige beschikbare kinderbijbels niet echt geschikt zijn voor het overblijfmoment. Daar komt nu verandering in.

Joyce: "Het idee voor de Overblijfbijbel ontstond toen ik zelf begon mee te draaien als overblijfmoeder op de school van onze zoontjes. Ik merkte dat de kinderbijbel waaruit werd voorgelezen niet goed aansloot bij het overblijfmoment. Het ene kind kwam alleen op maandag, het andere kind alleen op woensdag, en daardoor begrepen ze vaak het ‘vervolgverhaal’ van de Bijbel niet. Ook merkte ik dat de kinderen (maar ook overblijfouders) het vaak lastig vonden om een toepassing te maken bij het verhaal: wat betekende dit verhaal uit Gods Woord nu voor hen persoonlijk? Spontaan bood ik één van de andere overblijfmoeders aan om zelf wat verhalen te schrijven om daarbij te helpen."

Voor school én thuis
De Overblijfbijbel is ook goed te gebruiken door ouders en kinderdagverblijven die tussen de middag de kinderen een bijbelverhaal willen voorlezen. Het boek maakt het gemakkelijk om de bijbel te bespreken en een mooi gebed te bidden. Ook is de kinderbijbel goed te gebruiken op zondagsscholen.

De Overblijfbijbel is vanaf 15 april verkrijgbaar.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons