'Christenen in het westen zijn verwend'

in Mediatips

“Wij hebben hier in het westen veel leed en oorlogen meegemaakt in voorgaande eeuwen, daar niet van. Maar op dit moment kun je de christenheid in het westen redelijk verwend noemen. Er hoeft maar iets te gebeuren in ons leven en we zeggen: hoe kan God mij dit aandoen, ik heb toch recht op geluk?”

Dat zegt ds. Anne van Olst tegen Elsbeth Gruteke in het programma ‘Onderweg’, dat zaterdag 25 april wordt uitgezonden. Van Olst is predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Utrecht en voorzitter van stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK), die opkomt voor vervolgde christenen. Binnenkort verhuist hij met zijn gezin naar Antwerpen om daar predikant te worden.

Elsbeth Gruteke praat met ds. Van Olst over zijn ervaringen tijdens een recente reis naar Nigeria, waar hij vervolgde christenen ontmoette. Van Olst zegt daarover: “De vraag hoe God zich verhoudt tot het lijden in de wereld is een echt westerse vraag. Ik heb Nigeria bezocht en daar verschillende mensen gevraagd: stel jij de waarom-vraag niet? Maar mensen in Afrika… ze hebben allemaal al eerder aan een graf gestaan. Het lijden is zodanig onderdeel van hun leven dat eerder ‘geluk’ vreemd is dan ‘lijden’. Ze hebben ook een hoge visie van God. Ze denken: ‘Hij is onbegrijpelijk voor ons. Anders zou Hij toch ook geen God zijn? Laat God God zijn, laten wij Hem dienen”.

Van Olst komt in Antwerpen terecht in een moeilijke situatie, in een kerk die marginaal geworden is. Hij ziet zichzelf niet op een sinaasappelkistje klimmen om het evangelie te verkondigen. Van Olst: “Het aparte is,  als we zendingswerk gaan doen, dan oriënteren we ons altijd heel goed op de context: wat sluit aan? Het lijkt wel of we dat in evangelisatiewerk opeens vergeten te doen. We hebben ook in Nederland nodig dat we de cultuur, de context, goed helder krijgen. Ik denk dat in onze netwerksamenleving contacten heel belangrijk zijn”.

'Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het gesprek wordt op zaterdagavond op NPO Radio 5 uitgezonden vanaf 20.02 uur.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons