Armenië herdenkt genocide

in Christelijk Nieuws

De Armeens-Apostolische Kerk heeft de honderdduizenden slachtoffers van de bloedbaden in Turkije honderd jaar geleden tot martelaar verklaard. Daarmee worden ze binnen de kerk als heilig beschouwd. De plechtigheid had donderdagmiddag plaats op het plein voor de kathedraal in Etsjmiadzin, de hoofdzetel van de kerk. Sinds de achttiende eeuw is er binnen de kerk niemand heilig verklaard.

Armeense kerken, waaronder de Surp Hoki in Amsterdam, waren gedurende de dienst live met Etsjmiadzin verbonden. De dienst duurde tot 17.15 uur. Dan is het in Armenië 19.15 uur, een verwijzing naar het jaar (1915) waarin de massamoord op de Armeniërs in het toenmalige Osmaanse Rijk plaatshad. In alle kerken, behalve die in Turkije, werden de Armeense kerkliederen Surb Surb en Hayr Mer (Onze Vader) gezongen, waarna de klokken honderdmaal werden geluid.

De Armeens-Apostolische Kerk is in 301 gesticht en daarmee een van de oudste kerken in de wereld. De kerk heeft in totaal ongeveer 6 miljoen leden, van wie er circa 25.000 in Nederland wonen. 

Ook in de Armeens-Apostolische kerk in Istanbul is vrijdag de volkerenmoord op Armeniërs in het Ottomaanse Rijk herdacht. Istanbul was de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Daar begon 24 april 1915 de campagne tegen Armeniërs met de arrestatie en executie van naar schatting 250 intellectuelen en leidersfiguren uit de gemeenschap.

Tussen de 800.000 en 1,5 miljoen Armeniërs werden vervolgens op gruwelijke wijze om het leven gebracht in de oorlogsjaren die uiteindelijk het lot van het oude multiculturele rijk bezegelden.

De Turkse minister van Europese Zaken, Volkan Bozkan, nam namens de regering vrijdag deel aan de dienst. De Turkse regering ontkent sinds jaar en dag dat er van een systematische uitroeiing sprake was. Ze herdenkt met respect ,,de onschuldige Ottomaanse Armeniërs die zijn gestorven'', zei premier Ahmet Davutoglu begin deze week.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons