"Armenië genocide van 20e eeuw"

Paus Franciscus: "Het is mijn plicht om degenen te eren die 'gevoelloos' zijn vermoord."

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft de Armeense genocide ,,de eerste genocide van de 20e eeuw'' genoemd. Dat meldde de Britse krant The Guardian zondag. De kerkvorst deed dat bijna twee weken voor dat wordt herdacht dat de slachting honderd jaar geleden plaatsvond.

De uitspraak van de paus is politiek geladen. Turkije en Armenië hebben een eeuw na dato nog steeds ruzie over de vraag of tijdens de oorlog genocide (volkerenmoord) is gepleegd op de Armeniërs, die destijds onder het gezag van het Ottomaanse Rijk vielen. Vaststaat dat honderdduizenden Armeniërs om het leven kwamen door geweld, honger en deportaties naar de woestijn. Sommige historici spreken van anderhalf miljoen slachtoffers.

Turkije ontkent dat er een genocide heeft plaatsgevonden. Volgens dat land is het aantal slachtoffers overdreven en ging het om oorlogsslachtoffers.

,,Het verzwijgen of ontkennen van het kwaad is als het toestaan dat een wond blijft bloeden zonder dat je die verbindt'', sprak Franciscus. Hij verklaarde het zijn plicht te vinden om de mannen, vrouwen, kinderen, priesters en bisschoppen te eren die ,,gevoelloos'' zijn vermoord.

Turkije schrapte zondag een persbijeenkomst op de ambassade in het Vaticaan toen bekend werd dat de paus het woord genocide zou gebruiken.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons