'Als een christenhomo uit de kast komt'

Zinvloed ontmoet Justin Lee

Hoe lastig is het om als christenhomo openlijk voor je geaardheid uit te komen? Op vrijdag 8 mei is de Amerikaanse schrijver Justin Lee te gast bij Zinvloed. Herman Wegter, presentator van o.a. het TV-programma 'Geloof en een Hoop Liefde', interviewt hem over hoe het gesprek over seksuele diversiteit christenen met uiteenlopende visies niet tegen elkaar uitspeelt, maar verbindt.

Justin Lee schreef het boek ‘Verscheurd’ (Torn) over zijn ontkenning en coming-out, zijn vragen over hoe God wil dat hij als homo zijn leven leidt en zijn uiteindelijke zelfacceptatie. De sleutel voor dat gesprek is volgens Justin ‘een nederig hart en een focus op de menselijkheid van de andere persoon, in plaats van hem of haar te zien als issue.’

Eindredacteur Klaas-Jan Baas: "Het is een pittig onderwerp. Toch durven wij dit als Zinvloed aan. Veel publicaties over homoseksualiteit lijken gericht op het zoeken van de tegenstelling, en ook de kerk en de homowereld staan al heel lang tegenover elkaar. Justin Lee zoekt juist de verbinding. Hij laat in zijn boek zien hoe je het met wederzijds begrip en liefde samen kunt redden. Niet dat je het over alles eens moet zijn, maar wel dat je elkaar kunt erkennen en herkennen als volgeling van Jezus."

De avond wordt op 8 mei omlijst door Het VreemdelingenCollectief, een ‘multidisciplinaire’ muziek- en beeldende kunstgroep. De liedjes zijn persoonlijk en gericht op God. Soms neigen de liedjes naar singer-songwriter, daarna naar traditional, folk, americana, pop en rock. De teksten en beelden (o.a. schilderijen, tekeningen, foto’s en zeefdruk) zijn meditatief.Deze avond is voor mensen die zich aangetrokken voelen tot het gedachtengoed van Zinvloed en/of mensen die privé of vanuit hun werk interesse hebben in het onderwerp seksuele diversiteit onder christenen. Denk aan christelijke homo’s, hun omgeving, maar ook aan voorgangers, hulpverleners, gespreksgroepen en bijbelkringen.

Meer informatie en programma op www.zinvloed.nl/justinlee


Zinvloed
Klaas-Jan Baas: "Zinvloed is een online platform waar mensen los van traditionele kerkelijke structuren, gebaande paden en zekerheden kunnen nadenken en discussiëren over hoe Gods Koninkrijk dichterbij kan komen. We willen bouwen aan een nieuwe wereld, met 'hoop' als belangrijk thema, zonder daarbij perse vast te zitten aan religie. Met andere woorden: bij Zinvloed zoeken we naar manier om anno 2015 zonder ballast christen te kunnen zijn.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons