3 inspirerende ontdekkingen over de Heilige Geest

‘Leven met de Heilige Geest is een manier van leven’

in Geloven

Jeannette Westerkamp is gevangenispredikante en getrouwd met Dick, die eveneens voorganger is. Ze is moeder van vier volwassen zoons. In EVA 4 schrijft ze over Petrus die na zijn ontmoeting met Jezus bij het meer begint te wachten en bidden. Volgens Jeannette begint alles hier; met wachten op de Heilige Geest van Jezus. Maar leven met de Heilige Geest, hoe doe je dat eigenlijk? Jeannette deelde haar drie ontdekkingen met ons.

‘Iedereen die zegt “Jezus is Heer en woont in mij” heeft de Heilige Geest’, vertelt Jeannette.  ‘Leven met de Heilige Geest is dus vooral een manier van leven.’

Hoe doe je dat dan, leven met de Heilige Geest?

Ontdekking 1: Het begint met wachten
‘God komt dicht bij ons door de Heilige Geest. Dat is een belofte. De Heilige Geest helpt ons om dingen te zien, en om karakter te vormen. Maar dan moeten we wel wachten en ons bewust worden van de Heilige Geest.’

Daar wordt het lastig: ‘We zijn niet gewend om te wachten’, aldus Jeannette. ‘Alles kan tegenwoordig snel. Als wij een berichtje willen sturen gaat dat met een knop op de telefoon.’

Maar als we moeten wachten op de Heilige Geest, is dat dan geen paradox? Je zei eerder al dat we de Heilige Geest toch al hebben?

Ontdekking 2: Het is als ademen
Jeannette vergelijkt het met ademen. ‘We ademen allemaal, maar dat wil niet zeggen dat we allemaal goed ademen. Ademen gaat vanzelf, maar in bepaalde omstandigheden kan het zijn dat je buiten adem raakt. Zo is het ook met de Heilige Geest: we hebben hem wel, maar we moeten er wel bewust van zijn.’

Een andere vergelijking die Jeannette maakt is die met het huwelijk. ‘Als het even niet lekker gaat in je huwelijk ben je nog steeds getrouwd. Kijk, de Heilige Geest is een persoon. Iemand kan bij je zijn zonder dat je een relatie hebt. Doe je iets in in die relatie, bijvoorbeeld zeggen “ik verlang naar je”, dan wordt je je weer bewust van de relatie die je hebt.’

Zelf heeft Jeannette ook wel eens ervaren dat de Heilige Geest bij haar was. ‘Ik hield een preek en daar was iemand sterk van onder de indruk. Naderhand kwam hij naar me toe om te zeggen dat hij getroffen was door iets wat ik in mijn preek had gezegd. Maar dat had ik helemaal niet gezegd! Hij werd getroffen door wat God tegen hem zei. En dus niet door wat ik had gepreekt. Of soms ervaar je opeens rust. Dan weet je welke kant je op moet kijken. Dat ervaar ik ook van de Heilige Geest.’

Wat kan de Heilige Geest ons brengen?

Ontdekking 3: Uiteindelijk gaat het om Jezus
‘Maar,’ sluit Jeannette af, ‘Het gaat toch om Jezus. De Heilige Geest brengt ons naar Jezus. Jezus zegt dat zelf ook: Het is goed voor jullie dat ik ga, want als ik weg ben stuur ik de Heilige Geest.

Want daar gaat het om. Met de Heilige Geest in de buurt kun je woorden krijgen van God. Mensen genezen, door Jezus. Dit kun je niet manipuleren - je kunt hem niet gebruiken om bepaalde krachten te krijgen, maar hij brengt ons wel dichterbij Jezus. En dat begint dus met wachten.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons