Zo train ik mijn geloofsspieren

Tips voor het groeien van je geloofsleven

in Geloven

Om beter te worden in sport, zul je er tijd in moeten steken. Zo werkt het ook met het geloofsleven. Wil je groeien in je relatie met God, dan zul je daar wat voor moeten doen. Aan de hand van sportvoorbeelden deelt Michelle Franssen haar tips om geloofsspieren te trainen.

Michelles tips komen uit haar boek 'Hier komt de titel' waarin ze uiteenlopende sporten belicht, van voetbal tot kickboksen, van stijldansen tot schaken.

Tip 1: Begin bij de basis
De kerk is de plek waar je – als het goed is – een of meerdere keren per week te vinden bent en waar je samen met geloofsgenoten God eer bewijst aan en traint in vertrouwen op God. Daarnaast ontmoet je er mensen met wie je het leven kunt delen, alle hoogte- en dieptepunten inbegrepen, en tips kunt uitwisselen. Belangrijk: je moet je er thuis voelen om optimaal te kunnen groeien. Ik ben vorig jaar gewisseld van kerk (na ruim 26 jaar in dezelfde kerk te hebben gezeten) en dat heeft ontzettend veel voor mijn geloofsleven gedaan. Dat ging niet van de een op de andere dag, ik heb twee jaar lang onderzocht of ik nog wel op mijn plek zat. Het bleek niet de plek te zijn waar God mij wilde hebben.

Dat wil niet zeggen dat van kerk wisselen DE oplossing is voor een bloeiend geloofsleven. Voelt het niet helemaal goed in jouw kerk? Onderzoek dan eerst samen met God of je tevreden bent over jouw rol in de kerk. Misschien zijn er nog andere gebieden waarin je kunt dienen of mensen die je nog moet leren kennen, waardoor de kerk zal gaan voelen als jouw thuis.

Tip 2: Volg je training
Lees een stille tijd-boekje! Het is de tip die altijd wordt gegeven als het om ‘tijd doorbrengen met God’ gaat. De boekhandels liggen er vol mee, voor ieder wat wils. Lastiger wordt het als je niet van lezen houdt. Hoe kom je dan ooit door de Bijbel heen? Gelukkig leven we in het online tijdperk, waarin preken binnen een paar muisklikken op te vragen zijn. Denk bijvoorbeeld aan die van Hillsong Church. De Bijbel en andere christelijke boeken zijn trouwens ook in audio verkrijgbaar. Open iTunes, YouTube, Google of een andere zoekfunctie, zoek iets wat bij je past en luisteren maar.

Mij helpt het enorm om even te gaan zitten met een boek of een televisie-uitzending van Joyce Meyer. Het is mijn geestelijk voeding en training en die heb ik hard nodig om alles wat er in mijn drukke leven op me af komt te filteren en een plek te geven. Als ik God te lang niet zoek, word ik onrustig en kunnen de dagelijkse opmerkingen en beslommeringen mij een stuk harder raken. Zolang ik dicht bij God blijf, sta ik sterker in het leven.

Tip 3. Meet prestaties
Hardlopen is mijn favoriete sport. Vaak geniet ik tijdens mijn run, soms heb ik het onderweg enorm zwaar. Mijn benen voelen dan als lood en ik heb het gevoel alsof ik niet vooruit kom. Ik wil harder, maar het lukt niet. Het lijkt wel alsof mijn benen de signalen van mijn hersenen niet ontvangen. Als ik naar mijn gevoel zou luisteren, zou ik een verloren run noteren. Jammer, volgende keer beter. Stom, want op basis van mijn gevoel kan ik niet inschatten hoeveel kilometer ik heb afgelegd, dat zie ik pas als ik na afloop naar mijn tijden kijk. En dan blijkt het altijd mee te vallen. Vaak heb ik na een ‘slechte’ run mijn tranings-PR zelfs verbeterd (wat eenvoudig is, omdat ik nog een beginner ben). Ik wil je op het hart drukken om je relatie met God niet alleen met je gevoel te bekijken, maar met je verstand. Train jouw vertrouwen in God door achterom te kijken en te meten hoe ver je al bent. Het kan bijvoorbeeld helpen om bij te houden waarvoor je bidt en te kijken welk gebeden er verhoord worden. Tel je zegeningen, zo cliché, maar zo waar.  

Foto: Michelle Franssen / Fotograaf: Paul Abspoel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons