TV en internet nemen plek kerk over

'De kerk richt zich teveel naar binnen'

in Christelijk Nieuws

De politici en journalisten die onlangs de Machiavelliprijs uitreikten aan het televisiestation RTL stelden dat televisie de plek van de kerk overneemt. 'Media hebben de bindende rol van instituties als kerken en politieke partijen overgenomen'.

Is RTL dus de nieuwe kerk? En hoe denkt 'de oude kerk' daar eigenlijk over? De Volkskrant interviewde een dominee, rabbijn, priester en imam over hun favoriete 'verbindende' televisieprogramma. Wat kunnen zij daarvan leren?

Priester
Roderick Vonhögen (46), priester van het aartsbisdom Utrecht (bijgenaamd de podcastpriester) 'Een sterk TV-programma vind ik "Je zal het maar hebben." Dit programma draait om jongeren met een ziekte die voor hen levensbepalend is. Het programma houdt de samenleving een spiegel voor: hoe gaan we om met mensen die anders zijn? Dat vind ik dichtbij het evangelie liggen. De patiënten mogen gezien worden en doen er toe. Ook de kerk in het algemeen kan ervan leren. De kerk keert zich te veel naar binnen en richt zich alleen op overleven. Het programma spoort de kerk aan zich weer over anderen te buigen.'

Verder schrijft De Volkskrant: 'Op de website kerkdienstgemist.nl worden de zondagse diensten van ruim 1.200 Nederlandse kerken uitgezonden. Ook zijn onlinekerken in opkomst: netwerken op internet waar gelovigen levensvragen kunnen delen en virtuele kaarsjes kunnen branden'.

Online kaarsje branden
Een voorbeeld hiervan is de online community MijnKerk.nl Dit is een plek online waar mensen dingen met elkaar kunnen delen. Men kan hier online een gebedsvraag, kaarsje, geluksmoment of levensverhaal delen. Andere bezoekers kunnen dan op jouw bijdragen reageren. 

Ook op TV zijn er ook steeds meer kerkdiensten te zien. Al jarenlang heeft "The hour of Power" een vaste plek op RTL5. Op SBS6 kunnen we kijken naar David Maasbach en binnenkort krijgt ook Joseph Prince een plekje op de Nederlandse Televisie. 

Neemt media dus inderdaad de plek van de kerk over?
Paul (via Facebook) "Wat een onzin. De kerk heeft ook een sociale functie. Je ziet juist kerken met een actief kringenwerk groeien. Op de één of andere manier willen mensen graag bij elkaar zitten en praten over hun leven (al dan niet in relatie met Christus) met mensen die er ongeveer net zo over denken als zij doen. Die stenen kerk (of de aula van de lokale middelbare school) is een prima plek om elkaar te ontmoeten, koffie te drinken, te Facebooken tijdens de preek, en liedjes te zingen die je op straat niet hardop durft te zingen.

Fred Omvlee, dominee van Mijnkerk.nl: "TV/media hebben mijns inziens voor een deel de plek van de kerk overgenomen. De sterren en idolen zijn nieuwe heiligen, voorbeelden van hoe het ook kan, of juist helemaal niet. Zo is Elvis voor mij en andere fans al een moderne heilige: zowel aantrekkelijk qua schoonheid en succes, maar tegelijk ook een waarschuwing qua ongeluk en levenseinde. De TV is er altijd en de kerk niet. De TV is vaak ook begrijpelijker dan de dominee en de kerkdienst. Dus de TV heeft zelfs terecht voor een deel de plek van de kerk overgenomen". 

Fred vervolgt: "Internet is een uitgebreidere variant van TV in dit geheel. Ik vind dan ook dat de kerk niet rouwig moet zijn om TV en nieuwe media, maar optimistisch moeten aansluiten bij wat er leeft onder de mensen. Leer het, volg het en plaats er zonodig kanttekeningen bij. In internetkerk MijnKerk.nl merk ik dat het voor de velen een veilige plek is om iets te lezen, te leren of te delen. Een kerk in je broekzak of op je tafel…"

Bart (via Facebook) "Ik luister wel veel verschillende podcasts van (kerk)diensten, dus als er meer (online) vodcasts zouden zijn op tv of op internet/smartphone dan heb je de mogelijkheid om ook andere sprekers/dominees te horen dan die in je eigen thuisgemeente… Maar het kan denk ik niet een vervanging zijn van een kerk waar je mensen ontmoet, samen zingt en natuurlijk de bekende KING pepermuntjes doorgeeft. :-) "

Marianne van Praag, Rabbijn van de Liberaal Joodse gemeente in Den Haag is het hiermee eens: 'Uiteindelijk denk ik dat de media het bestaan van de kerk niet zullen uitsluiten. In de kerk hoop je toch een vorm van spiritualiteit te vinden. Dat kan de televisie nooit bieden.'

Lees verder bij de Volkskrant

Bron: De Volkskrant
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons