Trappisten-abt Bernardus: 'Ik heb één keer mijn koffers gepakt'

in Geloven

Dat zegt Dom Bernardus, abt van het Trappistenklooster in Berkel-Enschot in het programma Onderweg. 'Twee dagen na mijn intrede in het klooster hoorde ik 's nachts twee monniken enorm ruzie maken. Ik had veel verwacht van het gemeenschapsleven en nu dit. Ik liep met die koffer met al m'n spullen de trap af naar beneden. De monnik bij de uitgang zag mij lopen en vroeg: "Wat gaan wij doen?!" Toen ben ik uiteindelijk maar weer naar boven gegaan. Maar het duurde wel twee jaar voordat ik mijn plek in de gemeenschap had gevonden'.

Broeder Bernardus groeide op eind jaren 1960 in Simpelveld, waar het rijke roomse leven nog bestond en de meerderheid van de bevolking kloosterling was. Al op z'n 13e bezocht hij een klooster. 'Toen ik daar op de drempel stond wist ik: dit is het. Dat die 24 mannen samen met elkaar konden leven, fascineerde mij. Met mijn oudere broer had ik altijd binnen twee minuten ruzie'. Op z'n 38e werd hij de jongste abt ooit van zijn klooster. 'Die verantwoordelijkheid voelde als een betonblok dat naar beneden kwam', vertelt hij, 'want het kan zwaar zijn. De hemel is niet op aarde, ook niet in een klooster'.

Innerlijke ruimte
Door de jaren heen reisde Thomas Merton met hem mee, een Trappist uit de vorige eeuw. 'Deze moderne Augustinus had overal z'n heil gezocht. Hij beschrijft de innerlijke ruimte in ieder mens, waar God te vinden is. Maar daar komen gaat niet vanzelf, ook niet in ons klooster. Ik ken een broeder die z'n telefoon eerst twee keer laat overgaan voordat hij die opneemt, om in dat ogenblik van rust bij die innerlijke ruimte te komen', aldus Bernardus.

'Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het gesprek wordt op zaterdagavond 28 maart op NPO Radio 5 uitgezonden vanaf 20.02 uur.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons