Stemwijzer: wat stemmen EO'ers?

Welke verrassende uitkomst geeft de Stemwijzer aan Kefah, Tijs en Anne-Mar?

in Christelijk Nieuws

Vandaag brengen we onze stem uit voor de Provinciale Staten. Een bestuurslaag waar we vaak iets minder van weten, waarbij een Stemwijzer uitkomst kan bieden. Kefah Allush, Anne-Mar Zwart en Tijs van den Brink vulden 'm in en lieten zich verrassen door de uitkomst...

Tijs van den Brink: “Ach man, stem wijzer!”
“De provincie is de bestuurslaag waar ik met afstand het minst van weet. Ik zou werkelijk niet weten welke partijen het college van Gedeputeerde Staten vormen in mijn provincie, Utrecht. Doorgaans hoor je er alleen over als een gedeputeerde (provinciale wethouder, zeg maar) te veel declareert of iets anders vermeend corrupts doet. 

Omdat ik ook nauwelijks een idee heb welke thema’s er spelen op provinciaal niveau, was het hoog tijd voor de onvermijdelijke stemwijzer. En het moet gezegd: interessante thema's! Over windmolens, megastallen, provinciale wegen, dat werk. Onderwerpen waar ik best wat van vind.

En toen kwam de uitslag. houdt u vast. Stijf onderaan: de SGP. Meteen daarboven: de CU. Nog ietsje hoger: CDA. Bovenaan stonden partijen waar de gemiddelde Visie-lezer vermoedelijk van zegt: ach man, stem wijzer! Komen ze: GroenLinks op 1, D66 op 3, Partij voor de Dieren op 4.

Toegegeven, ik schrok er zelf ook een beetje van. Schrale troost: 'Jezus Leeft' staat op 2, maar dat vind ik meer een geloofsbelijdenis dan een politieke partij.
 

Ehm, ik zal er nog eens over denken. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden...”


Anne-Mar Zwart: “Ouder in mijn visie”
“Ik heb de Stemwijzer ingevuld! Uitkomst CDA! Andere partijen zijn ouderenpartij Noord-Holland en 50Plus.
Grappige uitkomst voor een vrouw van 29 jaar. Blijkbaar ben ik wat ouder in m'n visie over bepaalde zaken… Haha!”


Kefah Allush: “Stemwijzer verbaast me keer op keer”
“De verkiezingen van vandaag zijn voor mij de lastigste variant. De provincie heb ik altijd de onzinnigste bestuurslaag gevonden. In een land dat zo klein is kun je de provinciale verantwoordelijkheden prima kwijt bij gemeenten en Rijk. Maar ja, totdat die laag is afgeschaft (scheelt ook een boel geld) en de Eerste Kamer op een andere manier wordt samengesteld dan via de Provinciale Staten, kan ik morgen niet op mijn kont blijven zitten. Als ik invloed wil op de samenstelling van de senaat, zal ik de gang naar het stembureau moeten maken. 

Bij elke verkiezing vul ik een van de stem- of kieswijzers in. En de uitslag verbaast me keer op keer. Nog nooit heb ik met een brede goedkeurende glimlach kennis genomen van de uitslag. Ligt dat nou aan mij of aan die stemwijzer?

Toch maar weer geprobeerd en dit is de uitlag. Op nummer 3 de VVD. Op de tweede plaats schittert de SGP. En de partij die volgens de stemwijzer het best bij mij past is… De Vrijzinnige Partij.

Nog nooit op de VVD en SGP gestemd en van mijn nummer 1 had ik zelfs nog nooit gehoord.

Wat moet ik hier nu mee? Weet u het?”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons