Seks en zelfmoord

in Geloven

Eerlijk gezegd was ik er wel enthousiast over: de harde aanpak van het OM in Limburg ten opzichte van mannen die verdacht werden van seks met een 16-jarig meisje in een familiehotel.

Onmiddellijk toen het schokkende nieuws bekend werd dat tientallen mannen verdacht zijn in deze zaak, maakte het OM bekend dat het gewoon bij de heren thuis langs zou gaan. ‘Seks met een minderjarige is strafbaar,’ zei een officier van justitie destijds. ‘En ik ga die mannen niet helpen het geheim te houden.’

Onlangs kwam het bericht dat een tweede verdachte in deze zaak zelfmoord heeft gepleegd, net als de man die op heterdaad betrapt werd.
Oef.

Wat is hier aan de hand? Ik probeer me te verplaatsen in de hoofden van de verdachten. Angst dat vrouwlief ontdekt dat man prostituees bezoekt? Dat is vast verschrikkelijk, maar ja, zo bevredigend was dat huwelijk kennelijk toch al niet meer. Schaamte vanwege de leeftijd van het meisje? Dat zou je hopen, maar is dat dan zoveel erger dan een meisje van 18? Angst voor de gevangenis? Toch al een hoop ellende en dan ook nog dit?

We weten het niet. Wat we wel weten, is dat deze mannen er niet meer zijn. Misschien waren ze op het laatst wel net zo eenzaam als het 16-jarige meisje dat ze misbruikten.

Het maakt dat mijn enthousiasme voor de aanpak van het OM fors is geslonken. Niet dat het OM schuldig is aan deze zelfmoorden. Prostituees bezoeken en zelfmoord, dat doe je zelf. Maar ik vind dat genadige vervolging toch beter is dan ongenadige vervolging.


Tijs

@tijsvandenbrink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons