Ruim 200 Duitse kerken geven kerkasiel

Scherpe kritiek vanuit politiek op kerkasiel

in Christelijk Nieuws

Volgens het Duitse Oecumenische Comité voor Kerkasiel wordt er in Duitsland momenteel in 222 katholieke en protestantse kerken asiel verleend aan vluchtelingen die dreigen uitgewezen te worden.

(imported body)

Volgens het comité hebben kerken de plicht om vluchtelingen te beschermen, die dreigen uitgewezen te worden naar een land waar hun veiligheid niet gegarandeerd lijkt. Kerken kunnen ook een brugfunctie vervullen tussen de asielzoekers en de overheid.

Kerkasiel is een eeuwenoude praktijk, die al in de Middeleeuwen gebruikelijk was. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Mazière uitte begin dit jaar echter scherpe kritiek, omdat de kerken zich door het kerkasiel boven de wet dreigen te plaatsen. Door het sterk groeiend aantal asielzoekers is de druk voor een verstrenging van de regels erg groot. Bovendien is er de groeiende druk van de Pegidabeweging, die in steeds meer steden mensen op straat brengt.

Vorig jaar vroegen ruim 200.000 mensen asiel aan in Duitsland. De meerderheid daarvan zijn vluchtelingen uit Syrië. Volgens het Comité voor kerkasiel geven de kerken met het kerkasiel het signaal dat vluchtelingen in nood welkom blijven in Duitsland.

Bron: Kerknet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons