Robert ten Brink: 'Onbaatzuchtige liefde bestaat niet'

in Geloven

De verteller van The Passion is dit jaar Robert ten Brink. Een erebaan, maar eentje die hij aankan. “Toen ik 10 was, won ik een voorleeswedstrijd. Dat ga ik dit jaar nog eens dunnetjes overdoen.”

Ontspannen leunt Robert ten Brink achterover. Hij tikt met zijn voet op de grond en met zijn hand op zijn been. Zijn heldere, grijsblauwe ogen kijken met milde spot de wereld in en hij zingt: “Hoe sterk is de eenzame fietser die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind zichzelf een weg baant.” Het is het lied Jimmy van Boudewijn de Groot – inderdaad, geschreven voor Jim de Groot, die dit jaar Jezus speelt in The Passion. Ook in een EO-studio, waar Visie hem interviewt, oogt Robert ten Brink ontspannen en zelfverzekerd – alsof hij thuis op de bank zit.

Rode oortjes

Dit jaar is hij de verteller van The Passion. Een erebaan, vindt hij. “Toen David Grifhorst, de regisseur van het geheel, mij vroeg, dacht ik even: wie ben ik dat ik dit doen mag? Ik vind het erg leuk, maar ook spannend. The Passion is in Nederland uitgegroeid tot een evenement waar iedereen naar uitkijkt. Ik vind dat ik het dan goed moet doen – of niet moet doen. Dat is spannend, want dit ligt toch een beetje buiten mijn comfortzone. Toen ik gevraagd werd, heb ik daarom eerst nagedacht of ik mezelf dit zag doen. Dat is mijn vaste check. En ja, ik zag het voor me. Dus ik doe het.”

Robert ten Brink heeft geen gelovige opvoeding gehad, maar is wel bekend met het verhaal. Zoals iedereen dat zou moeten zijn, vindt hij. “Het zou toch belachelijk zijn als dit nieuw voor mij zou zijn. Ik vind dat iedereen in Nederland het moet kennen. Onze hele Westerse cultuur is erop gebaseerd! Ga maar eens door Rome lopen – daar snap je niets van als je het verhaal niet kent.”

Hij herinnert zich nog hoe hij op de middelbare school de verhalen uit de Bijbel las. “We deden dat niet van harte hoor, het moest. Stiekem zochten we dan Hooglied op, met die seksueel getinte passages. Om nou te zeggen dat we er rode oortjes van kregen, gaat te ver, maar spannend vonden we het wel. En zo krijg je toch iets mee van het christelijke verhaal.”

Egoïstisch

Robert ten Brink is vooral bekend als presentator van het succesvolle televisieprogramma All You Need is Love, dat hij al sinds 1992 – met tussenpozen – presenteert. Hij dankt er zijn bijnaam ‘doctor Love’ aan. Maar de opofferende liefde van het lijdensverhaal vindt hij lastiger te verkroppen. “Onbaatzuchtige liefde bestaat volgens mij niet. In ieder geval niet bij mensen onder elkaar. Ik zie liefde als iets egoïstisch. Als je eerlijk bent, is het fijn dat iemand van jou houdt – je ontvangt liefde. Natuurlijk houd je ook van de ander, maar zonder wederkerigheid werkt liefde niet. Ik zou niet graag getrouwd zijn met iemand die alleen voor mij leeft. Dat lijkt me heel beangstigend.”

Dus iemand die bereid is zijn leven voor je op te offeren...

“Ik moet er niet aan denken, dat lijkt me afschuwelijk! Dat zou ik helemaal niet willen!”

Voor sommige mensen is dat de kern van hun leven...

“Ik kan me voorstellen dat mensen er steun aan hebben. In de context van dat grote verhaal, waar duizenden jaren overheen zijn gegaan, kan het betekenis krijgen.”

Heeft het ook betekenis voor jou?

“Nee, het is niets voor mij. Ik vind het interessant, maar kan me slecht voorstellen dat het je leven bepaalt. Pas heb ik opgezocht hoe het heet wat ik geloof. Ik ben een agnost; iemand die niet weet hoe het zit. Daarom veroordeel ik het niet als mensen diep geloven. Het lijkt me soms zelfs heerlijk om zo te geloven, om je over te kunnen geven aan een groot verhaal. Maar ik kan het niet. Ik heb te veel vragen. Dus haal ik mijn levensgeluk ergens anders vandaan.”

Zeewind

Geluk is voor Robert ten Brink thuis zijn, met zijn familie. Of nog beter: in zijn vakantiehuisje op Vlieland, waar hij als het even kan de weekenden doorbrengt. De hond uitlaten met de zeewind door de haren. “Ik ben een echte family man. Als ik met mijn gezin ben, kan ik al het andere aan de kant schuiven. Dat het goed gaat met mijn gezin, vind ik ontzettend belangrijk. Ik ben dan ook extreem zorgzaam. Als mijn dochter mij ’s nachts belt omdat ze de laatste trein uit Antwerpen heeft gemist, spring ik direct in de auto om haar op te halen.”

Ook zijn kinderen kennen het verhaal van Jezus’ sterven en opstanding – “Ze zijn niet op hun achterhoofd gevallen.” Toch beschouwt Robert het niet als zijn missie om het verhaal van Goede Vrijdag te vertellen. “Ik zie The Passion vooral als één van de grootste spektakels die de Nederlandse televisie de afgelopen jaren kent. En daar leent dit verhaal zich goed voor. Net als de Matthäus Passion – mag ik The Passion daarmee vergelijken, of is dat heiligschennis? Of Jesus Christ Superstar. Daar ben ik mee opgegroeid.” En opnieuw begint Robert ten Brink te zingen, met een diepe bariton. Dit keer een liedje uit de musical: “You are the Christ, you’re the great Jesus Christ.”


Tekst: Pieter-Jan Rodenburg
Beeld: HP Photography
Bron: Visie 2015, nr. 13

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons