Rapport: christenvervolging Iran blijft

Nog steeds “hevige lichamelijke en psychische martelingen” in Iran

in Christelijk Nieuws

De christenvervolging Iran is nog net zo hevig als in 2012. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Britse ‘All Party Parliamentary Group’, een organisatie voor de vrijheid van religie en geloof.

“Zijn we moordenaars? Dieven? Criminelen?” vroeg een christelijke vrouw aan de drie mannen die haar huis binnenvielen. “De man schold en zei dat het beter voor me zou zijn om een moordenaar of dief te zijn dan een christen of jood.”

Invallen en arrestaties in christelijke huizen komen vaak voor. Veel gevallen blijven geheim, maar eind 2014 zaten zeker meer dan negentig christenen achter de tralies in Iran.

De Britse organisatie hoopte op verbetering bij het aantreden van de nieuwe president Hassan Rohani in augustus 2013. “Tot ons verdriet moeten we vaststellen dat zijn beloften en zijn gematigde taal geen verbetering hebben gebracht.”

Bekeren
In het rapport staat dat vooral Iraniërs die zich van de islam tot het christendom bekeren, het zwaar te verduren krijgen. Ze worden willekeurig gearresteerd en verdwijnen soms wekenlang. Hetzelfde geldt voor Farsi-sprekende Iraniërs, die in tegenstelling tot de Armeense christenen als verboden sekte worden gezien.

Het rapport komt tegelijk uit met het nieuws dat de Assyrische pastor Victor Bet-Tamarz is vrijgelaten na een betaling van een borgsom van zo’n 40.000 dollar. De 60-jarige voorganger zat 65 dagen vast in de beruchte Evingevangenis. Het grootste gedeelte van deze tijd bracht hij door in een isoleercel.


Foto: Iraanse christenen steken kaarsen aan in de Armeense kerk in Teheran (ANP)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons