Nobelprijs voor Azmani?

in Geloven

Nog niet zo lang geleden beloofde ik op deze plaats een Nobelprijs voor de vrede aan de persoon die erin zou slagen een einde te maken aan het omkomen van asielzoekers op de Middellandse Zee. Vorige week meldde zich de eerste kandidaat, uit onverwachte hoek: VVD-Kamerlid Malik Azmani.

Zijn plan is u vast niet ontgaan: vang vluchtelingen op in de regio van de plek waar ze vandaan vluchten. En neem als Europa geen asielzoekers meer op.

Het plan heeft de charme van de eenvoud: als je in Europa afspreekt dat je geen asielzoekers opneemt en dat vervolgens ook echt niet doet, zullen mensen minder snel de levensgevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee maken.

Het plan heeft natuurlijk één groot nadeel: het is nogal asociaal. Waarom zouden wij in Europa niet ook een deel van de mensen opvangen die van huis en haard verdreven zijn?

Maar laten we het plan-Azmani niet onmiddellijk weggooien. Als we er even op voortbouwen, ontstaat er dan niet een heel goed idee? We vangen asielzoekers op in hun eigen regio, het is niet meer nodig (maar ook niet zinvol!) om rechtstreeks naar Europa te komen. En daarna spreiden we de vluchtelingen op een logische manier. Wie heeft er plek en wie past waar het best? Moslim-vluchtelingen bij voorkeur naar moslimlanden, christenen en atheïsten naar het Westen bijvoorbeeld. Als het ook maar een beetje helpt om een einde te maken aan de verschrikkelijke tochten over de Middellandse Zee en andere mensonterende vluchtelingentochten, ben ik voor. En heeft Azmani alvast de helft van z’n Nobelprijs binnen...


Tijs

@tijsvandenbrink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons