Netanyahu: grote overwinning

Officiële uitslag pas donderdag of vrijdag

in Christelijk Nieuws

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt op sociale media dat hij een ,,grote overwinning'' heeft geboekt tijdens de parlementsverkiezingen van dinsdag. Zijn rechtse partij Likud gaat in de eerste prognoses gelijk op met de linkse Zionistische Unie.

Netahyahu zette dinsdagavond een eerste reactie op Twitter. Hij schreef: ,,Tegen alle verwachtingen in: een grote overwinning voor Likud, een grote overwinning voor het nationale kamp onder leiding van Likud, een grote overwinning voor het Israëlische volk.''

Officieel weten Benjamin Netanyahu en Yitzhak Herzog nog niet wie van hen twee straks premier van Israël is. De partijen van de rechtse zittende minister-president en zijn linkse uitdager gaan gelijk op. Beiden krijgen in de eerste prognoses dinsdag ongeveer 27 zetels in het Israëlische parlement. Dat telt 120 leden.

Voor Netanyahu zijn de prognoses vermoedelijk een opluchting. In de peilingen dreigde namelijk een nederlaag. Netanyahu leek te worden gestraft voor de economische problemen. Die waren voor veel kiezers belangrijker dan Netanyahu's zorgen over Iran en terroristen. In een eerste reactie op de prognoses sprak Netanyahu van ,,een grote overwinning voor Likud, een grote overwinning voor het nationale kamp onder leiding van Likud, een grote overwinning voor het Israëlische volk''.

In de laatste dagen voor de verkiezingen had Netanyahu gewaarschuwd voor de Arabische minderheid in Israël, die massaal naar de stembus leek te gaan. Voor het eerst deed namelijk een Verenigde Lijst van Arabische partijtjes mee. Die lijkt derde te zijn geworden met dertien parlementszetels.

Er waren verkiezingen omdat de coalitie onder leiding van Netanyahu in december was gevallen. Netanyahu's Likud regeerde met de rechtse partijen Israël Ons Huis en Joods Huis en met de liberale groepen Hatnuah en Er is een Toekomst. De partijen ruzieden over de begroting.

De officiële verkiezingsuitslag komt mogelijk pas donderdag of vrijdag. In de loop van volgende week wijst president Reuven Rivlin een formateur aan. Die krijgt 45 dagen de tijd. De president kijkt daarbij vooral naar de mogelijkheden voor een coalitie. De grootste partij krijgt niet per se voorrang. Rivlin heeft volgens Israëlische media laten doorschemeren dat hij een regering van nationale eenheid wil, waarbij Netanyahu en Herzog moeten samenwerken

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons