Neonazi wordt dominee

"De buitenlanders werden mijn broeders"

in Geloven

Terwijl in Duitsland het extreem-rechtse geweld sterk toeneemt en de Dönermoorden nog steeds de gemoederen verhitten, loopt de Duitse neonazi Johannes Kneifel tegenwoordig uit de pas. Hij is dominee en geeft lezingen.

“Als 14-jarige waren het alleen mijn racistische vrienden die mij hoop gaven. Ik zou meehelpen om het leven van Duitse jongeren beter te maken.” Als Kneifel vijf jaar vast zit voor moord, blijkt die kameraadschap niets voor te stellen.

“Ik was ingedeeld als enige blanke met een groep buitenlanders tijdens het ontspanningsuurtje. Dat hadden ze bewust gedaan. Tegen 1 of 2 van deze mensen zou ik me nog wel verdedigen. Met zo’n hele groep kon ik ze beter te vriend houden."

"Wat ik zo wonderlijk vond, was dat het er niet toe deed. Iedereen in de gevangenis had fouten gemaakt. Maar we konden leren van onze fouten. De buitenlanders werden mijn vrienden, mijn broeders. Toen ik in de gevangenis tegenover mijn oude kameraden stond, waren het mijn buitenlandse vrienden die me te hulp schoten.”

Zwaktebod
Daar in de gevangenis leert Kneifel ook God kennen. Met het verhaal van Jezus kan hij eerst niet uit de voeten: “Jezus aan het kruis was een zwaktebod. Ik haatte zwakte, ik wilde liever een oorlogsgod. Die avond ontdekte ik echter dat het een teken van kracht was, waardoor ik een nieuw leven kon beginnen. Hij werd mijn koning.”

“Ik wil jonge mensen laten zien dat het mogelijk is om een nieuwe start te  maken; dat God je vrij kan maken om goed te doen. Maar mijn leven is meestal wel moeilijker dan toen ik neonazi was, omdat ik mijn gevoelens toelaat. Daardoor ben ik ook kwetsbaarder; om het leed van anderen moet ik nu wel eens huilen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons