Linette Trapman: 'Ik dacht dat ik huichelde'

in Mediatips

Kunstenares Linette Trapman heeft voor haar boek 'Dicht bij U' niet alleen geschilderd, maar ook geschreven. Het boek is vrijdag 20 maart gepresenteerd en wil mensen helpen om dicht bij God - en bij zichzelf - te leven.

'Dat is een keuze', zegt ze in Onderweg. 'Je kunt ook doorhollen, zeggen dat je het te druk hebt. Maar dat is niet waar!' Linette zelf moest leren nee zeggen. Na een assertiviteitscursus lukte dat steeds beter. Ze was opgegroeid in de Alblasserwaard met rok en hoedje en met de moederlijke waarschuwing 'Kijk uit wat anderen van jou denken.'

Als tiener zat ze op een gospelkoor van dirigent Martin Zonnenberg. Dat bracht haar in verwarring: 'Ik durfde die liedjes over genade niet te zingen, want daarvoor moest ik bekeerd zijn en ik wist niet of ik dat was. Dus dacht ik dat ik huichelde. Toen ik dat aan Martin vertelde, legde hij me uit dat die genade natuurlijk ook voor mij was.

Leren vertrouwen
Linette heeft een pleegzoon met beperkingen en haar man kampt met een burnout. Hoe ze dan toch leerde los te laten en te vertrouwen op God? 'Door het vrolijke karakter van mijn pleegzoon. En doordat er iets goeds in zit dat mijn man zichzelf tegen kwam. Maar dat moest ik leren zien. Als je ver van God weg blijft, weet je niet waar je op moet letten, ontdek je niet hoe Hij voor je zorgt.' Over loslaten en andere levensthema's maakt ze symbolische schilderijen. Daarnaast maakt ze portretten.

Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het gesprek wordt op NPO Radio 5 uitgezonden zaterdagavond om 20.02 uur op radio 5 en is op video te bekijken vanaf vrijdag voor de uitzending: www.eo.nl/onderweg

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons