Koning trots dat Máxima katholiek bleef

Een geloofsovergang had hij erg gevonden

in Christelijk Nieuws

Koning Willem-Alexander is trots dat zijn vrouw koningin Máxima katholiek is gebleven. Hij gelooft niet in een geloofsovergang ,,omdat het moet". Dat had hij erg gevonden. ,,De overstap van katholiek naar protestant lijkt misschien niet de grootst mogelijke sprong, maar als je het alleen maar doet omdat het moet, ben je niet eerlijk", aldus de koning in een vraaggesprek met Deense media.

Hij benadrukte in het gesprek dat religie een privézaak is, waar de staat buiten staat. Dat Máxima geen geloofsovergang maakte toen ze met hem trouwde, was dan ook geen enkel probleem. ,,Het is simpelweg een natuurlijk en afzonderlijk element in ons leven", aldus de koning over het geloof. Hij maakte een vergelijking met Denemarken, waar koningin Margrethe aan het hoofd staat van de 'Folkekirke', de evangelisch-lutherse staatskerk.

,,Er staat niets in onze grondwet over de godsdienst van het staatshoofd. In 1815 is dat weggehaald uit de grondwet. Het klopt dat de Oranjes van oorsprong protestants zijn, maar we hebben geen staatskerk en daarom is er geen reden om protestant te worden", aldus Willem-Alexander. Voor het huwelijk in 2002 is wel gezegd dat eventuele kinderen protestants zouden worden opgevoed.

Het interview vond vorige week plaats als voorbereiding op het staatsbezoek aan Denemarken dat volgende week plaatsvindt. Donderdag heeft Billed Bladet als eerste over de ontmoeting gepubliceerd.

Bron: ANP / Foto: Flickr

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons