Kerken onzichtbaar in Israëlisch verkiezingsdebat

'Kerken zijn teveel met zichzelf bezig'

in Christelijk Nieuws

In Israël wordt dinsdag een nieuw Parlement gekozen, maar de christelijke kerken in Israël waren de voorbije weken onzichtbaar bij het verkiezingsdebat. "Ook de afwezigheid van een politieke verklaring is een politieke houding", vertelt Azar Dawkar van de organisatie Sikkuyn, die zich inzet voor de bevordering van gelijke rechten van joodse en Arabische inwoners in Israël. 

(imported body)

De orthodoxe advocaat Elias Khoury uit Jeruzalem meent dat de kerken te veel met zichzelf bezig zijn. Te midden van de aanhoudende emigratie van christenen uit de regio is een standpunt desalniettemin geen overbodige luxe. "Wij moeten onze economische, politieke en maatschappelijke horizon openen om onze goed opgeleide jongeren en hun vaardigheden te behouden. Hoewel de meerderheid van onze goede opgeleide christenen tot de Arabische minderheid behoort, kampen zij met grote moeilijkheden op de arbeidsmarkt." 

Khoury vestigt de aandacht op de omstreden maatregel om een juridisch onderscheid te maken tussen christelijke en islamitische Arabieren. Zo wordt een natie van zogenaamde 'Armeense christenen' in het leven geroepen. Ook de bisschoppelijke Commissie Rechtvaardigheid en Vrede nam een voorzichtig standpunt in. De commissie stelt er zich mee tevreden om christenen op te roepen tot verkiezingsdeelname. Maar stemadvies en zelfs stemoriëntatie kwam er niet. Toekomstige politici worden door de commissie slechts uitgenodigd om van Israël "een veiliger en beter land" te maken. 

Gemiddeld gaat de Israelische kiezer iedere twee jaar naar het stemlokaal. Dat heeft te maken met de fragmentatie van het Israëlische politieke spectrum en de niet geringe problemen waarmee het land te maken heeft. 

Er zijn ook dit keer weer meer partijen die meedingen dan bij de vorige verkiezingen en de grootste partij kan volgens de peilingen niet meer dan 27 van de 120 zetels in de Knesset winnen. De rechtse partijen zullen volgens de peilingen ongeveer 70 zetels krijgen, waardoor de vorming van een linkse regering vrijwel uitgesloten lijkt.

Bron: Kerknet.be / Christenen voor Israel


Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons