Kerk verjaagt daklozen met sprinklerinstallatie

Ophef over harteloze behandeling van daklozen

in Christelijk Nieuws

De inwoners van de Amerikaanse stad San Francisco zijn verontwaardigd over de houding van een kerk ten opzichte van daklozen. De katholieke St. Mary’s Cathedral heeft namelijk een sprinklerinstallatie geïnstalleerd om daklozen te verjagen.

De daklozen sliepen bij de kerk, omdat ze er beschut lagen tegen wind en regen. Uitwerpselen, naalden en andere gevaarlijke voorwerpen waren regelmatig te vinden voor de deuropeningen van de kerk. Om dit te voorkomen liet de kerk om de 30 minuten sprinklers aanzetten. Dat weerhield overigens niet alle zwervers ervan om alsnog onder een paraplu bij de kerk te slapen.

Na alle ophef heeft de kerk de sprinklers weggehaald. “We vinden het jammer dat onze bedoelingen verkeerd zijn begrepen”, reageert hulpbisschop William Justice. “We erkennen dat het een slecht bedachte methode was en we hebben juist het tegenovergestelde bereikt.” De kerk wilde met het system daklozen aanmoedigen om naar opvangplekken voor daklozen te gaan. Die zijn meer geschikt dan de voorportalen van de kerk.

Koude douche
Matthijn Buwalda spreekt bij EO Door de Week zijn verbazing uit: “Sommige vrienden van mij die niets met geloof hebben klagen nog wel eens dat ze de grondbeginselen van wat ik geloof best mooi vinden, maar de kerk is vaak zo’n koude douche. Daar valt voor mij nu weinig meer tegenin te brengen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons