Kees van der Staaij: "Liever in een koor dan in debat"

"Het lijkt alsof één taal is toegestaan in publieke domein: de seculiere taal"

in Christelijk Nieuws

Tweede Kamerlid Kees van der Staaij (SGP) laat liever van zich horen in zijn koor dan in het debat. “Met verschillende mensen kun je verschillende geluiden laten horen en toch een harmonieus geheel krijgen in plaats van de kakofonie van het debat.” Vanavond is hij te gast in het EO-radioprogramma ‘Onderweg’ en vertelt hij over zijn geloof en zijn baan in de politiek.

Van der Staaij vindt het een “vreugdevolle verantwoordelijkheid” om in het politieke debat de Bijbel in te brengen. “Het lijkt alsof er maar één taal is toegestaan in het publieke domein: de seculiere taal. Maar daardoor we moeten ons niet laten wegjagen.”

Het kamerlid gaat voor heel lelijke mailtjes echt zitten om deze te beantwoorden, vertelt hij in Onderweg. “Vaak zit daar pijn achter. Iemand was boos op mij, omdat ik zeg dat ik voor ondernemers op kom, maar dat van mij alles op zondag dicht moet. Ik gaf hem serieus antwoord en legde uit waarom de zondag voor mij een feest is. En wat bleek: hij kwam uit een milieu waar hij op zondag niets mocht.”

Onverwacht kamerlid
Van der Staaij groeide op in een SGP-nest. “Ik was een waarheidszoeker. Ik las over Augustinus, Bernard van Clairvaux, Thomas van Aquino en de reformatoren om de traditie van de kerk te leren kennen.”

In 1998 werd hij onverwacht verkozen tot kamerlid: “Ik had na de uitslagenavond mijn koffertje al klaar staan om de volgende dag weer bij de Raad van State te gaan werken. Maar Bas van der Vlies belde mij 's nachts om 3 uur dat ik toch gekozen was. Die nacht heb ik niet meer geslapen”.


Onderweg, zaterdag 14 maart 2015, NPO Radio 5, 20.02-21.00 uur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons