Katholieken heroverwegen condoom als hiv-preventie

Ethisch en theologisch onderzoek door Duitse en Afrikaanse wetenschappers

in Christelijk Nieuws

Condoomgebruik, een van de belangrijkste middelen tot hiv-preventie, moet worden heroverwogen in de rooms-katholieke ethiek en theologie. Dat is de conclusie van een wetenschappelijke studie, dinsdag gepubliceerd door Duitse bisschoppen.

Het onderzoek werd in opdracht van hen uitgevoerd door theologen en gezondsheidswerkers uit Duitsland en Afrika, meldt ND.nl. Tijdens het onderzoek werd er samenwerking gezocht met plaatselijke kerken in Ethiopië, Malawi en Zambia.

Meer doen met kennis

De uitkomst van het onderzoek mag verrassend genoemd worden. Paus Benedictus XVI stelde in 2009 nog dat het verspreiden van condooms de aidscrisis in Afrika enkel verergert. De werkgroep van het onderzoek is echter van mening dat priesters, religieuzen en leken te weinig doen met de hoeveelheid kennis die er rondom de hiv-epidemie is. 

Verschillende adviezen

Bovendien volgen de vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk niet één lijn in hun adviezen aan hiv-patiënten. De één adviseert seksuele onthouding, de ander speelt in op het geweten om eventueel condooms te gebruiken. Weer anderen zeggen niets of verwijzen naar artsen. 

Stigmatisering grootste probleem

Volgens het rapport is stigmatisering van aids binnen de Rooms-Katholieke Kerk een van de grootste problemen. Omdat het vaak als een probleem 'buiten de kerk' wordt gezien, lijden de hiv-besmette priesters en religieuzen die hun ziekte geheim houden. Daarom moeten de problemen rond aids bespreekbaar gemaakt worden. Dat is volgens de onderzoekers de eerste stap in de bestrijding.

Bron: ND.nl

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons