Jeroen van der Boom speelt Petrus in The Passion

in Geloven

Zó zou Petrus geweest kunnen zijn. Enthousiast, gedreven, soms wat van de hak op de tak, maar altijd vol vuur. Jeroen van der Boom mag dit jaar die rol vervullen in ‘The Passion’.

Halverwege het gesprek grapt Jeroen van der Boom: “Ze hadden je vooraf moeten waarschuwen: ik heb een spanningsboog van maximaal een kwartier. Alles wat daarna komt, is onzin.” De zanger speelt de rol van Petrus in The Passion. De rol lijkt hem op het lijf geschreven; Jeroen van der Boom is één brok energie. Als hij aan het woord is, leunt hij voorover, gebaart wijds en vertelt vol passie. Om dan halverwege het antwoord te vragen: “Wat was je vraag ook alweer?”

Zelf herkent hij zich ook in Petrus. “Hij doet heel stoer en wil graag helpen. De grote vriend van Jezus. Zo ben ik ook. Jezus zou een goede vriend aan me hebben, denk ik. Alleen trekt Petrus wel op het allerlaatste moment zijn keutel in; hij laat Jezus vallen op het eind. Dat zou ik niet doen. Ik kan in het dagelijks leven, als alles goed gaat, best een beetje afstand bewaren. Maar elke vriend weet, dat ik er ben als de nood aan de man is. Als het misgaat, leg ik alles neer en ben ik er. Juist aan het eind ben ik beter dan Petrus.”

Dat zei Petrus zelf ook vooraf.

"Daar heb je gelijk in. Er zit een les in. Voor mij is het wel lastig, want ik probeer me echt in te leven in mijn rol, en juist hierin herken ik me totaal niet."

Masker af

Dat inleven neemt Jeroen van der Boom erg serieus. Want als hij iets doet, wil hij het goed doen. “Juist dit jaar heb ik besloten allerlei dingen te doen die nieuw voor me zijn. The Passion is zoiets. Ik wil niet alleen een liedje zingen. Ik wil écht iets geven van mezelf. Dat betekent dus dat ik stappen moet zetten: ik moet uit mijn vertrouwde cirkel, werken met andere mensen, me inleven in een rol. Daarom ga je een andere Jeroen van der Boom zien dan voorheen. Dat voelt voor mij heel kwetsbaar. Het masker moet af. Dat is moeilijk!”

Trots

Eigenlijk was Jeroen van der Boom al eerder aanwezig in The Passion. Niet in persoon, maar wel in een liedje. Zijn hit Eén wereld werd in The Passion 2013 vertolkt door René van Kooten. “Ik zag het, en dacht: potverdikkie, wat een mooi lied! Het raakte me. Ik heb het stuk op YouTube denk ik wel vier of vijf keer achter elkaar bekeken. Normaal gesproken ben ik niet snel trots op mijn muziek – eerder op mijn kinderen – maar hier was ik echt trots op.” Dit jaar mag hij zelf meespelen en mee- zingen. Hij vindt die spotlights niet het belangrijkst. “Weet je waar ik gelukkig van wordt? Als mensen geraakt worden door mijn liedjes. Het is leuk als mensen zeggen: ‘Wat heb je dat goed gedaan!’, maar daar doe ik het niet voor. Ik vind het prachtig als mensen na een show naar me toe komen en zeggen: ‘Wat mooi! Hier heb ik echt iets aan gehad.’”

Diepe emoties

Daarom vindt Jeroen The Passion ook zo’n mooi project. “Die diepe emoties van toen zijn dezelfde als die van nu. Liefde is nu hetzelfde als toen. Daarom passen liedjes van nu, als ze ergens over gaan, één op één in dit verhaal. Bij alle liedjes die we dit jaar zingen, lijkt het of ze ervoor geschreven zijn. Bizar, toch? Het is zo’n oud verhaal! En dankzij de muziek denk je toch: ja, dit is wat Jezus bedoelde. Zo voelde Hij zich.”

Vind jij het eenvoudig je in te leven in dit verhaal?

“Het verhaal van Jezus is lastig. Hij geef zich over. Daarin herken ik me totaal niet. Ik zou een heel andere Jezus geweest zijn. Ik zou gevochten hebben, tot het laatste moment, tot de laatste snik. Ik zou niet anders kunnen. Als ik ergens in geloof, ga ik ervoor.”

Misschien moest Jezus het wel doen om zijn doel te bereiken...

“Is dat zo? Waarom doet ‘ie dat eigenlijk? Mijn kennis reikt niet zo ver.”

Wat vindt Jezus eigenlijk van Jeroen?

Enthousiast gebarend: “Stel je voor! Dat Hij daar staat, met een lange baard, en iets van mij vindt! Ik hoop dat Hij zegt: ‘Die daar deugt. Hij is lief voor zijn kinderen en voor de mensen van wie hij houdt, hij is echt, hij is eerlijk – dat is in mijn carrière lastig geweest, maar dat probeer ik altijd. En hij doet alles wat hij doet voor 300 procent. Anders begint ‘ie er niet aan.’”

Gulp

Maar alleen de brave hendrik zijn, dat vindt Jeroen dan weer niets. “Af en toe moet ik een beetje ondeugend zijn, hoor. Want ik ben echt niet altijd mr. Perfect. Ik hoop dat Jezus dat óók in mij ziet. Net als mijn vrouw. Toen we net met elkaar gingen, zei mijn vrouw altijd dat ze mij een beetje spannend vond. Dat vind ik wel leuk – ik ben iemand bij wie je drie keer moet zeggen: ‘Je gulp staat open.’”

En andersom: wat vind jij van Jezus?

“Ik denk dat ik Hem wel een toffe peer vindt. Ik zal iets zeggen als: ‘Was jij m’n opa maar! Vis je ook?’ Het geloof betekent echt wel iets voor me. Ik ben gedoopt, en heb heel lang onder mijn shirt een rozenkrans gedragen. In mijn kantoor staat al jarenlang een Mariabeeld en ik bezoek in het buitenland altijd een kerk. Daar steek ik kaarsjes aan, want het zou niks zijn als het allemaal klaar is na dit leven. Dat als je oud en ziek bent, het afgelopen is. Dat zou jammer zijn!”


Tekst: Pieter-Jan Rodenburg
Beeld: HP Photography
Bron: Visie 2015, nr. 13

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons