I Believe I am Gay: foto's van religieuze LGBT’s

Fototentoonstelling in het Bijbels Museum

in Christelijk Nieuws

Ze zijn allebei fotograaf, atheïst, lesbisch, vormen een stel en wonen in Amsterdam. Maar ze kennen weinig religieuze LGBT’s. “Waar zijn die mensen?”

Het Bijbels Museum toont vanaf 13 maart de fototentoonstelling I Believe I am Gay. Fotografen Hadas Itzkovitch en Anya van Lit hebben gedurende de afgelopen twee jaar 37 religieuze lesbiennes en homoseksuelen geportretteerd, van alle leeftijden en alle grote religies. “Het gaat om deze mensen en hun verhaal, zonder oordeel”, legt Hadas uit. “Kunst is in dit geval een manier om een mooi statement te maken.”

Welk beeld van de leefwereld van religieuze LGBT’s hadden jullie voordat je met dit project begon?
Hadas: “Wij zijn altijd nieuwsgierig naar dingen die we niet in onze directe omgeving tegenkomen. Bij ons rees de vraag: kun je eigenlijk homo en religieus zijn in Nederland? Waar zijn die mensen, en met hoeveel zijn ze? Onze verwachtingen lagen niet hoog. We zeiden tegen elkaar: het zou al mooi zijn als we er vijf kunnen vinden. Toen we ons hierin verdiepten, ging er een wereld voor ons open. We zijn echt positief verrast.”

Lees het interview verder op Zinvloed.nl, een online platform over geloof en zingeving.

Foto: Itzkovitch en Van Lit

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons