Geloofsverhaal | Bidden bij Bethesda

'Omgaan met ziekte en pijn als genezing uitblijft'

in Geloven

Nadat Joni Eareckson Tada meervoudig verlamd raakte, bad ze veelvuldig om lichamelijke genezing. Maar genezing bleef uit, en de pijn werd erger. Een paar jaar geleden werd er borstkanker bij haar geconstateerd. Hoe gaat zij om met haar onbeantwoorde gebed om lichamelijke genezing?

Joni: "Toen ik hoorde dat ik borstkanker had in een gevorderd stadium, was ik verbijsterd…. geschokt. En ik dacht: Heer, zijn mijn meervoudige verlamming en chronische pijn soms niet genoeg?
Mijn borstamputatie en het zwaarste gedeelte van de chemotherapie heb ik inmiddels achter de rug. Maar ik heb nog een lange weg te gaan voordat de artsen mij kanker-vrij verklaren. En wat als de kanker terugkomt? Wat als God mij niet volledig geneest? Ik heb erg geworsteld met die vraag. Maar God zij dank heb ik gelukkig wel antwoorden gevonden."

Uitgangspunt voor het boek 'Bidden bij Bethesda' is het bijbelse verhaal over de verlamde man die 38 jaar lang wachtte op genezing bij het bad van Bethesda. Vanuit dit verhaal neemt Joni je in dit 31-dagen-boek mee op een ontdekkingstocht naar de betekenis van genezing. Ze maakt duidelijk dat de genezing die bij God te vinden is verder reikt en dieper gaat dan lichamelijke genezing.

Joni: "Je herinnert je misschien dat in de tijd van de Bijbel mensen naar Bethesda gingen voor lichamelijke genezing. Sommigen werden inderdaad genezen, maar de meesten bleven ziek. Maar wil God niet dat al zijn kinderen gezond zijn? Waarom zou Hij sommigen genezen en anderen niet? Er is een genezing die dieper gaat, en meer vervulling geeft dan het verslaan van kanker, of opstaan uit je rolstoel. Ik nodig je uit om die genezing te ontdekken."

Het boek opent op dag 1 met een mooie introductie naar aanleiding van het lied "Ga mij niet voorbij, o Heiland" en Psalm 77. Deze Psalm gaat over één van de turbulentste episodes uit de geschiedenis van het volk Israel. De dichter realiseert zich dat God ook toen nabij was, ook al was daar op dat moment weinig van te merken.
Aan het slot van het boek vertelt Joni over haar bezoek aan de baden van Bethesda in Israël. Het raakte haar diep om daadwerkelijk de plek te zien waar ze in gedachten zo vaak was geweest.  
"God kan jouw doorn in het vlees verwijderen. Maar in de tussentijd wil Hij alles in je leven laten bijdragen aan het goede, ook de pijn en de moeiten die je nu doorstaat. Vertrouw jezelf toe aan Hem, je Maker, die je liefheeft met een liefde die alle verstand te boven gaat."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons