Geloofsgemeenschappen België: Krachtig signaal tegen haat en verdeeldheid

4.000 mensen steunen protest tegen terreur en geweld

in Christelijk Nieuws

4.000 personen namen zondag deel aan de nationale manifestatie 'Together in Peace' in Brussel. Zo hopen zij een krachtig signaal te geven voor verdraagzaamheid en samenwerking tussen de verschillende geloofsgemeenschappen in België.

Het was de eerste keer dat er in het land een dergelijke nationale, interreligieuze optocht plaatsvond. Voorop liepen onder meer aartsbisschop André-Joseph Léonard, de orthodoxe metropoliet Athenagoras Peckstadt, prof. Julien Klener, voorzitter van het Centraal Israëlitisch consistorie van België, opperrabbijn Albert Guigui, evenals afgevaardigden van de verschillende christelijke kerken in België. 

Meer dan vijftig verenigingen en instellingen uit het hele land steunden het protest tegen een klimaat van angst en wantrouwen. De tocht trok onder meer langs de Moskee El Jadid aan de Maurice Lemonnierlaan, de orthodoxe kathedraal van Brussel, het Huis van het Vrijzinnig Humanisme, de protestantse Koninklijke Kapel aan de Kunstberg en de Hoofdsynagoge van Brussel. 

Bij elk van deze symbolische plaatsen waren er ook telkens korte toespraken, waarbij ook geweld en terreur – in welke vorm dan ook – werden veroordeeld. Bij aankomst aan het Brusselse justitiepaleis werden de toeschouwers nog toegesproken door barones Hilde Kieboom en minister Koen Geens. Drie jongeren - een moslim, een jood en een katholiek – riepen op tot respect en verdraagzaamheid. Daarna werden nog tien vredesduiven losgelaten.

Volgens de organisatoren gaf deze optocht een krachtig signaal tegen haat en verdeeldheid. "Wij moeten vooral oog hebben voor wat ons verbindt en mogen ons niet laten beheersen door de angst. Samen moeten wij de vrede, de vrijheid, het respect en het samenleven bevorderen."

Mede-organisator Jan De Volder zei dat de diverse religies een bijzondere verantwoordelijkheid hebben, zodat er geen bloed wordt vergoten in naam van een godsdienst: "Dat moeten wij ook samen met kracht durven benadrukken."

Bron: Kerknet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons