'Geen WK tijdens advent 2022'

'Geen oog voor kerk maar voor voetbalwedstrijd'

in Geloven

Het uitvoerend comité van de FIFA beslist op 19 en 20 maart of het WK Voetbal in 2022 in de winter moet plaatsvinden. De Keulse bisschop Rainer Maria Woelki heeft er echter al een 'nein' over uitgesproken.

(imported body)

Hij ziet het niet zitten dat er straks tientallen voetbalwedstrijden worden gespeeld in de periode november-december 2022. Dat is namelijk precies de adventstijd van het kerkelijk jaar. Woelki noemt het "nauwelijks voorstelbaar" dat er straks public viewings zijn op grote schermen op de Weihnachtsmarkten in Duitsland. 

De kans bestaat dat heel wat mensen in die weken nauwelijks nog oog hebben voor de kerk en volledig in beslag worden genomen door de voetbalstrijden in het Midden-Oosten. Woelki was ook kritisch over het evenement omdat volgens vakbonden veelvuldig de regels worden geschonden en al diverse arbeiders zijn omgekomen.

Ook de sportbisschop van Duitsland, Jörg Michael Peters, heeft zich uitgesproken over de speeldatakwestie. Hij denkt dat het niet anders kan dat er in Qatar niet in de zomer wordt gevoetbald, maar in de wintermaanden. "We gaan er wel van uit dat de finale niet op Heiligabend, 24 december of op Eerste Kerstdag gespeeld zal worden", aldus Peters. Vooral de Heiligabend is in Duitsland heel belangrijk als familiefeest. 

FIFA-preses Sepp Blatter beloofde eerder dat de finale van het WK 2022 niet later dan 18 december wordt gespeeld.

Bron: Friesch Dagblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons