FILM | Timbuktu is gruwelijk. mooi.

"Voel de gevolgen van de radicale Islam tot in je haarvaten"

Twee Nederlandse militairen zijn gisteren gesneuveld tijdens hun missie om Mali veiliger te maken. Na het zien van de film 'Timbuktu' weet je meteen waarom we daar zitten: om het niet meer zo ver te laten komen als in de film te zien is.

De film Timbuktu speelt zich dus af in de West-Afrikaanse woestijnstaat Mali, maar kan zich ook afspelen in Irak, Syrië, Nigeria of overal waar de radicale Islam de macht krijgt. De Frans-Mauretaanse regisseur Abderrahmane Sissako baseerde Timbuktu  op een waargebeurde geschiedenis uit 2012, toen Al Qaida-strijders Aguelhok in trokken en de ouders van twee jonge kinderen doodden door steniging omdat zij niet getrouwd waren. De Jihadisten filmden de steniging en zetten het op het internet. De media besteedden er nauwelijks aandacht aan, tot onbegrip van Sissako, maar hij maakte van zijn film geen woedende aanklacht.

Christenen
Hoewel in deze film nergens expliciet naar christenen of het christelijk geloof wordt verwezen, is het duidelijk dat de allesverwoestende  radicalisering alle andere overtuigingen en levenswijzen uitroeit.  Muziek maken, lachen, roken en voetbal zijn verboden. Vrouwen mogen er niks, iedere dag spreekt een geïmproviseerd tribunaal even absurde als tragische veroordelingen uit. Door de identificatie met de hoofdpersonen voel je de radicale Islam tot in je haarvaten.

Bidden
Het is een tragische, maar ook een heel mooie film. Niet alleen zijn de beelden mooi geschoten, ook het persoonlijke verhaal van een klein gezin dat weerstand probeert te bieden aan de nieuwe machthebbers is aangrijpend – vooral als je merkt dat er uiteindelijk geen houden aan is.
De film levert op dat we meer inzicht krijgen in het gedachtegoed van deze radicale Islam, maar ook in de benarde positie van de slachtoffers van deze malloten. Ik weet weer waar ik voor moet bidden…

Tekst: KlaasJan Baas, eindredacteur EO.nl/geloven

Timbuktu draait vanaf donderdag 19 maart in de bioscopen in Nederland

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons