'Er staan 2000 teksten over gerechtigheid in de bijbel'

Jan Wolsheimer in gesprek met Elsbeth Gruteke

in Geloven

'Twee jaar geleden was ik op het Happinez-festival. Het blad lees ik elke maand. Deze mensen zijn niet ongelovig. Niemand is ongelovig, iedereen verlangt ten diepste naar vrede met God. En voor die mensen moeten we als kerk wat doen'.

Aldus Jan Wolsheimer, voorganger van de CAMA Parousia gemeente in Woerden, in Onderweg. Twee jaar geleden begon hij daarom met 'De Werkelijkheid', een kerk voor niet-kerkelijken op zondagavond. Het programma bestaat uit eten, een stiltefoto, muziek en een tekst die besproken wordt. Het levert indringende ontmoetingen op met mensen die soms hun leven lang al met God geworsteld hebben.

Wolsheimer vertelt openhartig over zijn eigen worsteling met de theologie van de Gereformeerde Gemeente waar hij uit afkomstig is.

Verloren Zoon
God ervoer hij als een strenge opa, die je zomaar een draai om je oren kon geven. 'Als je dat achter je laat, is dat als een amputatie van een lichaamsdeel. De ommekeer bij mij kwam toen ik in een evangelische gemeente een preek hoorde over de verloren zoon. De vader - God - stond in die preek niet koffie te drinken, maar verlangend te wachten tot zijn kind terug kwam. Toen ik dat hoorde barstte ik in tranen uit, want dat kind was ik'.

Fairtrade sokken
Anderhalf jaar geleden werd hij vegetarisch op basis van wat de Bijbel zegt over gerechtigheid. 'Er staan zo'n 2000 teksten over rechtvaardigheid in de Bijbel en hooguit zes over homoseksualiteit. Dan is het toch raar dat kerken wel beleid maken over homoseksualiteit en niet over gerechtigheid'. Hij koopt alleen Fairtrade en ecologisch verantwoorde kleding. 'Dat is best lastig. Probeer maar eens EKO sokken te vinden'. Maar het is volgens hem de kern van het evangelie. God wil een volk dat laat zien hoe Hij is. Daarom haalde Hij in het Oude Testament zijn volk Israël uit Egypte, om daarna Egypte uit zijn volk te halen. Het moest leren leven van 'genoeg'. Dat mislukte. Toen stuurde Hij Jezus en nu heeft de kerk, het lichaam van Christus, dezelfde opdracht’.

Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel.
Het gesprek wordt op NPO Radio 5 uitgezonden zaterdagavond om 20.02 uur op radio 5 en is op video te bekijken vanaf vrijdag voor de uitzending: www.eo.nl/onderweg

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons