Elbert Smelt: “Ik ben post-twijfelend”

“Ik kies liever voor een scenario waarin God bestaat”

Elbert Smelt groeide op in Peru, als kind van een zendingsechtpaar. Op zijn achtste ging het gezin weer terug naar Nederland, maar Elbert en zijn broers namen de Zuid-Amerikaanse muziek met zich mee. De leadzanger van de succesvolle band ‘Trinity’ vertelt Andries over zijn afkomst, zijn passie voor muziek, psychologie, vrijheid en idealisme.

“Ik ben een muzikant met een bijbaan als dokter”, typeert Elbert zichzelf. Als hij de muziek niet had gehad, zou hij minder gepassioneerd christen zou zijn geweest. Muziek heeft hem handen en voeten gegeven aan gelovig zijn en gelovig worden.

Vanuit zijn baan als arts kijkt hij door een andere bril naar het geloof. Hij noemt geloof dan ook massapsychologie. “Juist in een tijd waarin het natuurlijk allemaal spannend is als je jong bent, zijn er legio jongere mensen die de kerk verlaten omdat ze er gewoon niets bij voelen, niet uitgedaagd worden, hun vrienden het allemaal niet zien zitten. Ja, dan is het heel spannend of jij ook meegaat." Elbert bekijkt het geloof van onderaf, in plaats van bovenaf. Deze manier van beleven helpt hem door de droge momenten dat hij niets van God ervaart of voelt. “Dan steunt het mij dat ik het geloof ook helemaal heb uitgekleed tot niks. Tot puur psychologie. Tot puur het betere verhaal kiezen.”

Nog wel eens twijfelend
“Hoe zou je jezelf willen definiëren nu?” “Inmiddels een post-reformatorische, post-charismatische, post-twijfelend, nog wel eens twijfelend, realistisch christen.” “Dit bedenk je ter plekke?” “Ja, ik weet de naam niet. Maar ik geloof wel, en dat zeg ik echt ronduit, ja. Ik kan niet bewijzen dat God wel bestaat, ik kan niet bewijzen dat God niet bestaat, maar als ik dan de keuze heb tussen de twee scenario’s, dan kies ik voor het scenario dat Hij wel bestaat.”

Elbert Smelt was zondagavond 15 maart te gast bij het tv-programma 'Andries'.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons