Een plus voor de christelijke partijen

"Trots en dankbaar"

in Christelijk Nieuws

De christelijke partijen zijn er in de Eerste Kamer op vooruit gegaan na de Statenverkiezingen van woensdag. De CDA, ChristenUnie en de SGP winnen er op basis van de prognoses alle drie één zetel bij.

SGP: “Laatste jaren al stijgende lijn”
Partijleider Kees van der Staaij is blij dat zijn partij opnieuw in de lift zit: “Als SGP zagen we de laatste jaren een al stijgende lijn. Die wordt nu duidelijk doorgezet. Mooi dat niet alleen wij, maar ook ChristenUnie en CDA een plus laten zien.” Volgens de prognoses komen de ChristenUnie en de SGP samen uit op vijf zetels in de Eerste Kamer. Het is denkbaar dat een van beide partijen de ander aan een extra restzetel kan helpen. 'Als die mogelijkheid er is, zullen we dat zeker proberen', zegt Van der Staaij tegen het Nederlands Dagblad.

ChristenUnie: “Trots en dankbaar”
“Mooi om te zien dat in zoveel provincies mensen vanuit hun geloof een keuze hebben gemaakt”, reageert CU-partijleider Arie Slob op de positieve prognoses. “Ik heb van huis uit geleerd om het woord niet te vaak te gebruiken, maar ik doe het nu toch: ik ben trots. Trots op al die CU-mensen in het hele land die campagne hebben gevoerd. Zij hebben laten zien dat de ChristenUnie present is in de samenleving.” Slob besloot zijn speech met de oproep om God dankbaar te zijn voor deze uitslag. “We hebben gebeden om zegen voor ons werk en we mogen God nu danken dat hij die zegen heeft gegeven.”

“CDA-vlag wappert weer”
CDA is in een nek-aan-nek-race met de VVD landelijk nét niet de grootste geworden. De partij is bij de Statenverkiezingen wel de grootste partij in de provincies Friesland, Overijssel, Zeeland en Limburg. Vier jaar geleden was dit alleen nog in Overijssel. “Is het CDA weer terug, vroeg iemand zojuist. Ik zeg: we zijn pas net begonnen. Vanaf morgen kleuren veel provincies groen, de CDA-vlag wappert weer!”, aldus CDA-leider Sybrand Buma.

Jezus Leeft: geen zetels
Jezus Leeft heeft in geen enkele provincie een zetel behaald. Vanuit heel Nederland heeft de partij 3432 stemmen ontvangen, dat is 0,1 procent van het totaal.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons