Duizenden Syriers bezoeken kerkdienst Overijsselse Glane

"Christenen leven voortdurend in angst in Syrië", aldus Patriarch Inganitus Aphrem II

in Christelijk Nieuws

In het Overijsselse dorp hebben enkele duizenden Syriërs een kerkdienst bijgewoond van de geestelijk leider van de Syrisch-Orthodoxe Kerk. Patriarch Ignatius Aphrem II bezoekt deze week meerdere gemeenschappen van Syrische christenen in Nederland.

De patriarch roept de internationale gemeenschap op christenen in Syrië meer te helpen en beter te beschermen. Ook pleit hij voor samenwerking met de Syrische president Assad om het bloedige conflict op te lossen. 

Een woordvoerder van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland noemt de positie van christenen in Syrië zeer kwetsbaar. "Bisschoppen zijn ontvoerd, priesters zijn vermoord. Christenen leven voortdurend in angst." Hij zegt dat de geloofsgemeenschap in Nederland geld, kleding en andere goederen inzamelt.

In Nederland wonen relatief veel Syrisch-orthodoxen, naar schatting zo'n 9.000. In België en Frankrijk zijn er naar schatting 15.000 Syrisch-orthodoxen. Het spirituele centrum van de Syriërs in Nederland bevindt zich in Glane, een Twents dorp in de omgeving van Enschede. Momenteel zijn er in Nederland totaal elf Syrisch-orthodoxe parochies.

Zie ook:

Bron: NOS / wikipedia

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons