Doorbraak rondom homorechten in Amerika

Evangelischen en Presbyterianen komen kort achter elkaar met statement

in Christelijk Nieuws

Er gebeurt veel op het gebied van kerk en homoseksualiteit. De grootste evangelische kerk uit San Francisco kondigt aan dat homo's die niet celibatair leven lid mogen worden. De Presbyteriaanse kerk erkent nu ook het homohuwelijk.

In een brief namens de kerkenraad van de grootste evangelische kerk uit San Fransisco schrijft pastor Fred Harrell dat het celibaat een duidelijk slechte uitwerking had en niet leidde tot menselijke bloei, aldus The Christian Post. De pastor verwijst naar wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het celibaat leidt tot ‘aanzienlijk meer depressie, zelfmoord en verslaving onder homoseksuelen’. “De consequentie is geweest dat mensen zich ernstig beschadigd, ongeliefd en ongeaccepteerd voelen”, vertelt hij. “De centrale vraag die de kerkenraad zichzelf stelde is: wat vereist het evangelie? Wij geloven dat het evangelie draait om Jezus die iedereen welkom heet.” Harrell vindt niet dat iedere evangelische christen nu van standpunt moet veranderen. “Maar we moeten wel bescheiden zijn met hoe we erin staan. Er zijn met betrekking tot dit thema veel verschillende meningen. Maar de tijd van een helder consensus is voorbij.”

Presbyterianen erkennen homohuwelijk

Ook de grootste denominatie van de Presbyteriaanse kerk maakt een grote stap op dit gebied, meldt The New York Times. Na dertig jaar van debatteren, stemden de leden van de Presbyteriaanse Kerk voor de verandering van de definitie van het huwelijk, waardoor ook het homohuwelijk is erkend. Het huwelijk wordt niet langer gezien als iets wat alleen tussen een man en een vrouw kan bestaan, maar gaat over ‘twee mensen, traditioneel een man en een vrouw’. Dominee Brian D. Ellison, directeur van het Covenant Network of Presbyterians, is zeer tevreden. “Er heerst nog wel onenigheid, en dat wil ik niet bagatelliseren. Maar we leren vooral dat we ondanks onze meningsverschillen wel samen een kerk kunnen zijn.”

Homohuwelijk in Nederlandse kerken

In Nederland waren het de Remonstranten die in 1986 als eerste christelijk kerkgenootschap het homohuwelijk inzegenden. Binnen de PKN biedt de kerkorde vandaag de dag de ruimte aan plaatselijke kerken om een eigen beleid met betrekking tot het homohuwelijk te hanteren. De inschatting is dat zo'n 65% van de protestantse gemeenten het homohuwelijk inzegent als wat in de kerkorde een "verbond van liefde en trouw voor Gods aangezicht" wordt genoemd.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons