BLOG | Komt iets van God of niet?

3 vragen om jezelf te stellen

‘Soms voelt iets heel goed, maar later lijkt het toch niet de bedoeling. Soms voelt iets niet goed, en dan zegt iemand dat God het toch wil. Ik snap het niet meer. Hoe weet ik nu zeker wat van God komt?’ Deze vraag probeert Reinier Sonneveld te beantwoorden.

Ik weet niet of je op dit antwoord zit te wachten, maar je zult nooit 100% zeker weten wat God wil of dat iets van hem komt. Nou ja, als Jezus terugkeert dan, maar éérder...

Je vraag is waarschijnlijk voor alle mensen herkenbaar en lastig. Iedereen vraagt zich wel eens af wat goed is – dat is voor christenen dezelfde vraag als wat van God is of komt. We hebben nooit een sluitend antwoord gevonden, anders zouden er niet zoveel conflicten zijn; die gaan er uiteindelijk over wat nu eigenlijk goed is.

Onze blik
Dat we het lastig vinden, komt deels door onze beperkte blik. We zien vooral onze eigen belangen en kunnen ons lastig inleven in die van andere. Het lastigste is dat we niet in de toekomst kunnen kijken. Soms lijkt iets goed, maar heeft het nare gevolgen. Soms lijkt iets ongelukkig, maar zijn de resultaten juist prachtig. Je wijst daar zelf ook al op.

Toch hebben we als gelovigen in de loop der tijd wel een paar manieren ontdekt die je kunnen helpen bij het herkennen van God, of beter gezegd: van zijn mogelijke invloed en betrokkenheid. Het zal nooit een makkie worden en er blijft heel veel onzekerheid, maar het geeft wel een richting. Hier 3 vragen om jezelf te stellen.

1. Lijkt het op Jezus?

 De kern van het christelijke geloof is dat Jezus het meest precies leefde wie God is. Hij is, anders gezegd, onze beste informatie over God. Als er iets gebeurt dat ‘Jezus-achtig’ is, ben je daarom vrij om te zeggen dat het ‘van God’ is. Alles wat Jezus-achtig is, is van God. Dat is, om nog weer een andere term te gebruiken, koninkrijk van God.

2. Noemen medegelovigen het ‘van God’?

De Geest van deze Jezus werkt in en tussen mensen. Dat hebben we door de jaren heen gemerkt als gelovigen. Deze Geest maakt ons zelf Jezus-achtiger – met hoeveel struikelen ook – en maakt opmerkzamer. Je signaleert een gebeurtenis als ‘van een oude bekende’, je gaat als ware Gods handtekening herkennen. Typisch God, kun je dan denken. Die werkt zo.

3. Lijkt het op wat de Bijbel ‘van God’ noemt?

De Bijbel is niet de basis van ons geloof, dat is Jezus. Maar in de Bijbel vind je wel veel informatie over Jezus en hoe mensen met God zijn omgegaan. Daarom kun je bij gebeurtenissen en inzichten waar je vragen bij hebt, actief op zoek gaan naar de betekenis ervan in de Bijbel. Niet dat je altijd antwoorden zult krijgen – vaak niet zelfs. Maar het zal je andersom ook weer verrassen hoe actueel de Bijbel kan zijn en hoe herkenbaar de zoektochten van de mensen erin. Ook zij vroegen zich vaak af of iets ‘van God’ is.

Ik denk trouwens dat je niet zo veel hebt aan een tip die ook onder gelovigen wel vaak wordt gegeven: als iets meezit, rust Gods zegen erop. Dat kán zo zijn, maar veel gelovigen geven ook vaak precies het omgekeerde advies: als iets tegenzit, zal dat wel ‘geestelijke strijd’ zijn en moet je juist doorzetten. Zo weet je het dus nog steeds niet! Of iets werkt of niet, of iets succesvol is of niet, dat is niet meteen een indicatie of iets van God is of juist niet. Je hebt, denk ik, meer aan de bovenstaande vragen.

Over Reinier Sonneveld:
"Na een lange zoektocht werd ik christen. Die zoektocht is mijn inspiratie om te schrijven over dat geloof. Mijn laatste boek heet 'Het voordeel van de twijfel'. Verder ben ik mentor en geef ik regelmatig lezingen."
@R_Sonneveld 
facebook.com/ReinierSonneveld

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons