BLOG | Hoe word ik gelukkig?

5 dingen die je gelukkig maken (en 6 waarvan je het niet moet verwachten)

‘Ik vind het zo lastig gewoon een beetje happy te zijn. Ik heb vaak sombere gevoelens. Op zich is mijn leventje prima, maar waarom ben ik dan niet gelukkig?’ Reinier Sonneveld probeert deze vraag te beantwoorden.

Ik moet helaas algemeen blijven, omdat ik je precies situatie niet ken. Ik ga er wel vanuit dat je niet depressief bent, want dat is een ziekte waarvoor je een arts nodig hebt. Maar iedereen zal wel iets van je vraag herkennen en er is geen thema waar filosofen meer over hebben nagedacht. Tegelijk maakt dat het des te lastiger er iets over te zeggen, want er zijn zo ontzettend veel meningen over.

Het blijft jeuken
Geluk wordt meestal gezien als een toestand waarin je verlangens vervuld zijn. Of iets in die richting. Je verlangt bijvoorbeeld naar eten en je hebt voedsel. Dat klinkt vrij eenvoudig en haalbaar, maar er zijn nogal wat problemen, waardoor niemand langdurig helemaal gelukkig is:

 • Je verlangens zijn in de praktijk niet haalbaar. Als je verliefd bent op iemand die al een relatie heeft, kun je daar tamelijk ongelukkig van worden.

 • Je verlangens botsen onderling. Als je bijvoorbeeld wil trouwen met iemand, maar tegelijk ook vrij wil zijn, zul je nooit helemaal gelukkig kunnen zijn met je keuze.

 • Je raakt gewend en het effect raakt uitgewerkt. De eerste keer die Messiah, dat vervoerde je, maar de 10e keer toch minder. Dan zul je steeds andere ‘vervullingen’ moeten vinden of steeds extremer.

 • Er ontstaan nieuwe verlangens. Als je een mooie flatscreen bij je buren ziet staan, wil je die ook en ben je onrustig tot je er eentje hebt. Terwijl we niet echt met een ‘flatscreen-verlangen’ ter wereld zijn gekomen.

De Westerse en de Oosterse methode
Het kan daarom helpen je verlangens bij te sturen. Dat is het antwoord van het christendom op dit soort ongeluksgevoelens. Als je jezelf traint raken je verlangens meer afgestemd op je bestaan en kun je duurzamer geluk bereiken. Tegelijk, volmaakt geluk kun je hier niet bereiken. Ooit zullen bij God je verlangens echter helemaal afgestemd zijn op hem en vervult hij ze direct, zodat het dan wel kan.

De mystieke methode, die vooral is ontwikkeld in het Boeddhisme, is je verlangens af te dempen. Ook dat kan soms helpen. Als je beseft hoe futiel je verliefdheid is, zal het je een stuk minder tergen als het niet lukt. Tegelijk zijn verlangens ook gewoon iets moois en goeds, wat God in je geschapen heeft. Je kunt niet zonder, jij bent grotendeels jij door wat je verlangt.

Waar je gelukkig van wordt
Intussen is er veel onderzoek gedaan naar waar mensen over het algemeen gelukkig van worden. Een paar belangrijke zijn bijvoorbeeld:

 • Een stabiele liefdesrelatie, vooral een huwelijk.

 • Een aangename vriendengroep, familie of collegiale kring.

 • Werk.

 • Geloof.

 • Een veilige wijk en weinig corruptie.

Waar je niet gelukkig van wordt
Deels kun je hier niet zo veel aan doen, deels wel. Het beste wat je kunt doen om zo gelukkig mogelijk te zijn, is dus in deze punten te investeren. Het zal je opvallen dat er een paar zaken niet tussen staan:

 • Allerlei gelukscursussen doen.

 • Veel geld verdienen (de basisvoorzieningen hebben wel invloed op je levensgeluk, maar vanaf dan heeft je salaris geen effect meer).

 • Lekker eten.

 • Lange en verre vakanties.

 • Kinderen en/of kleinkinderen.

 • Een dikke auto.

Dit wordt ons vaak wel aangepraat, maar hierin investeren kan zelfs contraproductief werken, omdat je dan bijvoorbeeld je vriendenkring verwaarloost.

Waar richt je je op?
Om alles wat ik hierboven zeg bij elkaar te brengen, komt het er op neer dat je altijd een beetje ongelukkig zult blijven. Je kunt je best doen tot een 8 te komen, door je niet te focussen op bijzaken (zoals een hypotheek) maar op hoofdzaken (zoals een gezond netwerk). Daarna kom je niet veel verder en zul je jezelf en/of anderen juist ongelukkiger maken door te proberen tot boven die 8 te komen.

Dus waar richt je je op als je wel zo’n beetje gelukkig bent? Je zou kunnen zeggen: dan is het tijd om goed te doen. Dan heb je je handen vrij, zeg maar. Jezus draait het interessant genoeg om: hij zegt dat we je eerst het koninkrijk moet zoeken en dat de rest dan wel komt. Oftewel, doe gewoon het goede en die andere dingen die je gelukkig maken, volgen wel.

Dat lijkt me een gezond uitgangspunt, want meestal blijven we zo druk met ons eigen geluk, dat we helemaal niet aan dat van een ander toekomen. De praktijk leert (en de wetenschappelijke onderzoeken ook) dat als we aan anderen denken, we daar meestal zelf ook gelukkiger van worden.


Auteur: Reinier Sonneveld

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons