BLOG | Hoe word ik een geestelijk mentor?

Drie sleutels tot inspirerend mentorschap

in Geloven

Iedereen heeft relaties: vrienden - veraf of dichtbij -, familie en alles daartussen. Op al die relaties oefen je invloed uit. Soms maak je door die invloed het verschil. Dit noem ik mentorschap. Mentorschap komt voor in alle relaties die we hebben. Soms wordt dit door de ander erkend, maar vaak zal het niet zo worden genoemd. Er wordt binnen de relatie niet direct aan zo’n term gedacht.

In de rol van begeleider of voorbeeld voor de ander kunnen er situaties ontstaan waarin jij en ik het verschil kunnen maken. Je kunt dan ook de vraag aan jezelf stellen: “Wat voor mentor ben ik?” of “Hoe kan ik mijn mentorschap verbeteren?” In de loop der jaren heb ik ontdekt dat er een aantal sleutels is dat het uitoefenen van invloed stimuleert.

Openheid
De eerste – tevens de belangrijkste en moeilijkste – is openheid en integriteit. Het kunnen en durven delen van je eigen worstelingen bevat een belangrijke kracht. Waar de superheld wordt bewonderd, maar voor de gewone sterveling onbereikbaar is, wil aan de mislukkeling of slachtoffer weer niemand een voorbeeld nemen. Degene die echter eerlijk met zichzelf is en kan vertellen hoe hij of zij worstelt met moeilijke omstandigheden, kan altijd rekenen op een luisterend oor. Ik heb heel wat preken gehouden in de afgelopen dertig jaar, maar de preken die blijven zijn die preken waarin ik mijzelf kwetsbaar durfde op te stellen en durfde te getuigen van mijn eigen worstelingen. En hoe God mij daarin tegemoet kwam.

Zie het grote geheel
Een volgende sleutel is het vermogen om het grotere geheel te zien. We hebben allemaal de neiging om onze problemen op te blazen. Hoe meer we focussen op het probleem en de mogelijke oplossingen, des te groter het wordt. En hoe groter onze problemen worden, hoe kleiner God wordt en de rol die Hij in onze problemen mag hebben is. Op die van wonderdoener na. Groeien in het zien dat onze problemen deel uitmaken van een groter geheel, levert troost en bemoediging op. Net zoals de ‘spirituals’ of ‘gospels’; de liederen van de slaven op de katoenvelden die elkaar bemoedigden met liederen over een komend Koninkrijk. Wanneer jij en ik de kans krijgen ons zicht op dat grotere geheel over te dragen, maken we het verschil. Of de ander dat dan een getuigenis, bemoediging of mentorschap noemt is niet relevant.

Inzicht in tijd
Als laatste sleutel zou ik graag het inzicht in tijd willen noemen. Er zijn maar weinig problemen die opgelost worden met een onmiddellijk antwoord. De meeste problemen lossen zich op in een proces. Bijvoorbeeld: Jezus kwam als Redder van de wereld in de problematiek van deze wereld. Hij werd deel van het proces van geboorte tot kruis, van kruis tot graf en van graf tot opstanding. Hiermee bracht hij de oplossing aan een wereld in nood. In dat proces liet Hij ons een voorbeeld zien dat ons oproept tot navolging. Persoonlijk zie ik het als een voorrecht wanneer een ander mij toelaat deelgenoot in zo’n proces te worden en met iemand mee te mogen leven, vechten en bidden, tot het licht gaat schijnen aan de horizon. Dat is voor mij mentorschap.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons